Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama HOSPICJUM SANTA GALLA 1,5%

Powiatowe Święto Ludowe w Narolu

Regionalny Przegląd Zespołów Folklorystycznych, Tradycyjnych potraw i Sztuki ludowej pogranicza oraz Powiatowe Święto Ludowe za nami.
Powiatowe Święto Ludowe w Narolu

Autor: Alicja Magura

Niedzielne (20.05) świętowanie zainaugurowała uroczysta Msza św. w parafii pw. Narodzenia Najświętszej Maryi Panny w Narolu. Po eucharystii nastąpił uroczysty przemarsz na plac przy ratuszu miejskim, gdzie odbyła się dalsza część uroczystości. Po odegranym hymnie państwowym zaplanowano okolicznościowe wystąpienia. Głos zabrał Stanisław Woś, burmistrz Miasta i Gminy Narol, gospodarz miejsca.

POSŁUCHAJ

Zdzisław Zadworny, burmistrz Miasta i Gminy Cieszanów zwrócił uwagę na istotę niedzielnego święta.

POSŁUCHAJ

Po części oficjalnej miały miejsce prezentacje artystyczne zaproszonych zespołów. Na narolskiej scenie wystąpiło 11 grup z terenu powiatu lubaczowskiego oraz tomaszowskiego i biłgorajskiego. Jako pierwsza zaprezentowała się kapela „Braciaki” z Podemszczyzny.

POSŁUCHAJ

Wszystkim występom przyglądała się komisja oceniająca w składzie: Krystyna Trojanowska- wieloletnia instruktorka Centrum Kulturalnego w Przemyślu, Grzegorz Kowal z MDK w Lubaczowie oraz Grzegorz Górecki ze Szkoły Muzycznej I st. w Lubaczowie. I nagroda trafiła do kapeli podwórkowej „Pawlaki”, II do zespołu folklorystycznego „Pogranicze” z Lubyczy Królewskiej, a III do zespołu „Cztery Pory roku” z Oleszyc. Ocenom podlegały również dania tradycyjne przygotowane przez koła gospodyń na konkurs kulinarny. Na stołach królowały m.in. pierogi z serem i nutą mięty, kasza z ziołowym sosem jak dawniej, gołąbki na kilka sposobów, czy karkówka ze śliwkami. Nie zbrakło również różnych słodkości i nalewek. Komisja w składzie: Agnieszka Nieckarz z Zespołu Szkół w Oleszycach, Krzysztof Zieliński ze Stowarzyszenia Procarpathia w Rzeszowie oraz Leszek Margol, znawca kulinariów z gminy Narol, za najsmaczniejszą potrawę uznała danie autorstwa KGW Moszczanica. Z Anna Mrówką, przedstawicielką nagrodzonego koła o nagrodzonej potrawie rozmawiała Alicja Magura.

POSŁUCHAJ

Drugie miejsce zajęło KGW Folwarki za „Kaszę z sosem ziołowym jak dawniej”, a trzecie KGW Płazów za „Babcine pierogi z maczką”. W takcie całej imprezy można było podziwiać prace prezentowane przez twórców ze Stowarzyszenia Twórców Sztuki Ziemi Lubaczowskiej. Organizatorami wydarzenia byli: Starosta Lubaczowski Józef Michalik, Burmistrz Miasta i Gminy Narol Stanisław Woś, Powiatowe Centrum Kultury w Lubaczowie oraz Gminny Ośrodek Kultury w Narolu.

Na szerszą relację z tego wydarzenia zapraszamy w najbliższą sobotę o godz. 11.15 w ramach audycji powiatu lubaczowskiego.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze