Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Dom Pomocy Społecznej w Lubaczowie

Z kuchni do...doniczki

Wiosna to czas kiedy uprawiane przez nas rośliny, także te doniczkowe, potrzebują nawożenia. Nie każdy ma jednak w domu zapas takich odżywiających środków, a w sytuacji zagrożenia koronawirusem lepiej nie wybierać się po nie do sklepu.
Z kuchni do...doniczki

Autor: źródło: pixabay.com

Zwłaszcza, że, jak tłumaczy Grażyna Bondyra z z Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Zamościu, wiele nawozów możemy przygotować samodzielnie z odpadów kuchennych. Przydadzą się np. fusy z kawy czy torebki po zużytej herbacie ekspresowej.

POSŁUCHAJ

Do odżywiania roślin doskonale nada się woda, którą mieliśmy w akwarium, popłuczyny po mleku czy wywar z gotowania nieosolonych warzyw. Nie wyrzucajmy też skórek z banana czy skorupek po jajkach.

POSŁUCHAJ

Grażyna Bondyra zachęca do nawożenia roślin doniczkowych wiosną także wtedy, kiedy wydają się nam dorodne.

POSŁUCHAJ

Więcej na temat nawożenia roślin doniczkowych wiosną usłyszą Państwo w najbliższą sobotę o godz. 14.15 w audycji AGROkwadrans. Zapraszamy do słuchania.

 

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze