Z myślą o takich rozwiązaniach KRUS opublikował na swojej stronie specjalnie opracowane wytyczne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektora Sanitarnego dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych, w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2.
Patrycja Sałustowicz z lubelskiego oddziału regionalnego Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego podkreśla, że celem tych procedur jest zapewnienie bezpieczeństwa pracownikom sezonowym i gospodarzom przebywającym na terenie gospodarstwa.
Procedury są liczne i obowiązują już pracowników przekraczających granice.
Pracownik sezonowy musi odbyć 14-dniową kwarantannę na terenie gospodarstwa. Może jednak w tym czasie pracować.
Co także ważne, pracownicy sezonowi w trakcie kwarantanny, którzy prowadzą zbiór owoców miękkich i warzyw zielonych jedzonych na surowo oraz pracujący przy obróbce żywności przeznaczonej do bezpośredniego spożycia oprócz osłony ust i nosa powinni stosować i często zmieniać rękawiczki jednorazowe.
Wytyczne Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Głównego Inspektora Sanitarnego dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy pracach sezonowych w związku z rozprzestrzenianiem się wirusa SARS COV-2 są bardzo szczegółowe. Przypomnijmy, że publikuje je na swojej stronie Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego .
Napisz komentarz
Komentarze