Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Czym są kawy speciality?

  • 28.07.2020 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czym są kawy speciality?

Jeśli ktoś do tej pory parzył sobie kawę wyłącznie z mielonych ziaren zapakowanych w paczki i zalegających miesiącami na sklepowych półkach, mocno zdziwi się po spróbowaniu kawy speciality. Różnice w smaku, zapachu i jakości są tak ogromne, że wręcz nieporównywalne. Mówić można tutaj, jak sama nazwa na to wskazuje, o specjalnej kawie, której nie dostaniemy w popularnych dyskontach. Kawy te pochodzą ze ścisłe kontrolowanych upraw, a każdy etap ich produkcji musi spełniać szereg rygorystycznych norm. Nie ma tutaj mowy o bylejakości, ale o najwyższym standardzie. 

Czym jest kawa speciality? Co czyni ją taką wyjątkową?

Zdecydowana większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki swojego ulubionego napoju w postaci kawy. Jest ona powszechnie dostępna nawet w osiedlowych sklepach spożywczych. Oczywiście jakość tej z niższej półki cenowej pozostawia wiele do życzenia i na próżno byłoby liczyć na wspaniały smak, niesamowity aromat. Jeśli chcemy spróbować czegoś naprawdę wyjątkowego, czego nie serwują nawet w wielu restauracjach, należy sięgnąć po kawę speciality. Powstaje ona z najwyższej jakości ziaren, starannie wyselekcjonowanych, pozbawionych defektów, uprawianych w konkretnych warunkach glebowych i klimatycznych. Zanim trafi ona na sklepową półkę, musi przejść bardzo długą i wyboistą drogę. Podczas jej oceniania branych jest pod uwagę wiele czynników i tylko po uzyskaniu konkretnej punktacji, może zostać nazwana mianem speciality. Nie trudno się domyślić, że takie kawy stanowią niewielki odsetek wśród tych powszechnie dostępnych, ale dobra palarnia kawy powinna mieć ją w swojej ofercie. 

Ziarna pod specjalnym nadzorem 

Pod względem smaku i aromatu kawy speciality są zdecydowanie lepsze od tego, co na co możemy liczyć w tych zwykłych. Krajami uprawowymi są przede wszystkim Kolumbia, Etiopia, Brazylia i Indonezja. Wszystko zaczyna się już na etapie plantacji, podczas sadzenia ziarna. Rośliny są regularnie doglądane, a plony zbierane w określanym terminie. Kolejnym etapem jest dokładna selekcja ziaren, najczęściej ręczna, aby niczego nie przeoczyć. Nawet proces prażenia musi przebierać zgodnie z odgórnie narzuconymi zasadami, czyli w ścisłe określonej temperaturze. Wszystko po to, aby wydobyć z ziaren jak najlepszy smak. Specialty Coffee Association cały czas czuwa nad całym procesem wytwarzania kawy, która ma uzyskać miano speciality. Jej jakość oceniana jest przez specjalistów w postaci doświadczonych degustatorów. Pod uwagę brane są czystość smaku, posmak, słodkość, kwasowość, konsystencja, aromat, nuty smakowe. Kawa speciality to ta, która uzyskała w ogólnej punktacji co najmniej 80 na 100 punktów. Można wtedy zaliczyć ją do grupy wysokojakościowych produktów.

--- Artykuł sponsorowany ---