Niedziela, 19.11.2017, imieniny: Elżbiety, Faustyny, Pawła

LAS LECZY. Rozstrzygnięcie konkursu

LAS LECZY. Rozstrzygnięcie konkursu
Pora na rozstrzygnięcie konkursu pt. "Las leczy", w którym szukaliśmy leczniczego działania lasu.




Las leczy i pomaga bez recept i kolejek. 

Udowodniły to Panie, które nadesłały swoje receptury do konkursu. 

Zwyciężczyniami zostały:
 

1) Maria Kluska
 
Pani Małgorzato poniżej przesyłam kilka receptur:
 
Jednym ze sposobów na tą dolegliwości reumatyczne jest kaszubska nalewka.  Receptura: Przygotowujemy wywar z suszonych liści brzozy. Zalewamy łyżkę ziół szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 5-10 min. Do ostudzonego wywaru dodajemy całe jajko w skorupce i zalewamy szklanką octu winnego albo spirytusowego. Miksturę wlewamy do zamykanego naczynia i po tygodniu, gdy jajko się rozpuści, dolewamy szklankę terpentyny. Mieszamy i odstawiamy na kolejny tydzień. Po tygodniu miksturą nacieramy bolące miejsca.    
 
Prostszym sposobem jest nałożenie na miejsce zajęte reumatyzmem 2-3 centymetrowej warstwy świeżych liści brzozowych. Następnie owijamy je szerokim bandażem. Po nocy ściągamy liście i je wyrzucamy. Jeśli poty wystąpią wcześniej to można wymienić okład po 3-4 godzinach.
 
Przepis na miksturę na nerki . Należy zmieszać równe części listków brzozy, kwiatów chabru, kwiatów jarzębiny, kwiatów bzu czarnego, rdestu ptasiego, ziela skrzypu i liści poziomek. Jedną łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku.  Odstawiamy na kilkanaście minut. Dzienne spożycie to 2-3 szklanki lekko ciepłej herbaty między posiłkami.
 
Wzmacniającą herbatę natomiast robimy z dwóch hub.  Pół kilograma huby czarnej (włóknouszka ukośnego) i pół białej (porka brzozowego)należy zetrzeć na mąkę i razem zmieszać. Kopiastą łyżkę mieszanki zalać szklanka wody, gotować 10 min. i odstawić na pół godz., przecedzić i pić 3 razy dziennie po szklance 20 min. po posiłku.
 
Z kolei na wrzody żołądka i dwunastnicy najlepsza jest herbatka oczyszczająca organizm. Należy zmieszać równe ilości owoców czarnej porzeczki, dzikiej róży, bzu czarnego, borówki brusznicy i kwiatu lipy. Bierzemy 3-4 łyżki na litr wody. Odstawiamy na noc. Rano podgrzewamy do wrzenia. Pozostawiamy na kilkanaście minut. Pijemy ja w ciągu dnia pół godziny po posiłku.
 
Przy osłabieniu i przeziębieniu dobra będzie nalewka z róży. Około 400 gramów przemrożonych owoców dzikiej róży zasypać 200 g cukru i zalać butelką 0,5 litra mocnego czerwonego wina wytrawnego domowej roboty lub wódki. Odstawić na tydzień w ciepłe miejsce. Po odcedzeniu zlać do butelek i zażywać 2 razy dziennie po małym kieliszku.
 
Na dolegliwości wątrobowe skutecznym środkiem jest proszek ziołowy z owoców leśnych z dodatkiem kminu lub majeranku. Tłuczemy równe części  owoców głogu, jarzębiny i dzikiej róży. Łyżeczkę proszku wrzucamy do pół szklanki letniej wody. Dodajemy szczyptę sproszkowanego majeranku lub kminku. Dosładzamy miodem do smaku. Stosujemy 2 -3 razy dziennie przed posiłkami. 
 
Na bóle żołądka i zgagę pomaga żucie rano na czczo 2-3 suszonych jagód jałowca.
 
Wywarem likwidującym  zaburzenia żołądkowo – jelitowe jest wywar z tarniny. Należy przygotować 15-20 wysuszonych śliwek tarniny . Owoce zalewamy 1,5-2 szklankami wrzątku. Podgrzewamy pod przykryciem , nie dopuszczając do wrzenia na małym ogniu przez około 5 min. Odstawiamy i wypijamy cały wywar w 3 porcjach w ciągu dnia na pół godziny przed posiłkami.
 
Przy zapaleniach gardła i ust można wywar z tarniny wykorzystać jako płukankę.
 
Na infekcje, grypę, gorączkę dobry będzie sok z berberysu z miodem. Zebrane po przemrożeniu oczyszczone owoce, po dokładnym usunięciu niedojrzałych oraz zepsutych jagód, wsypujemy je do garnka i zalewamy małą ilością wody. Gotujemy na wolnym ogniu około pół godziny. Potem mieszaninę odcedzamy przez sito i woreczek płócienny. Sok dosładzamy cukrem lub miodem. Na 1 litr soku wziąć około 0,5 kg cukru lub miodu. Podgrzewamy wszystko jeszcze raz i gorący sok zlewamy do słoików. Następnie możemy sok dodawać do herbaty zamiast cytryny.
 
Serdecznie Pozdrawiam
Maria Kluska 
 
2) Anna Sobczuk
 
moja propozycja konkursowej receptury:
Czarne jagody pasteryzowane z cukrem. Przepis mojej mamy, a ona dostała go od babci. Sprawdzają się doskonale jako lek na wszelkiego rodzaju problemy żołądkowo-jelitowe, szczególnie polecane dla dzieci. Warto przygotowac je w małych słoiczkach. Umyte jagody zasypać niewielką ilością cukru, zakręcić i pasteryzować ok.20 min. To wszystko Proste i skuteczne, a także bardzo smaczne
Serdecznie polecam.
 
3) Beata Murmydłowska 
 
Witam,
w odpowiedzi na konkurs wysyłam przepis na syrop z mniszka lekarskiego potocznie zwanego mleczem. Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u teściowej a później wzięłam od niej przepis i już od kilku lat sama zajmuje się jego produkcją. Pijemy wodę z kilkoma łyżeczkami tego syropu, dodaję go do ciast, smaruję chleb, a także słodzę herbatę czy kaszę manną dla dziecka.
 
Przepis:
1200 kwiatów mlecza
4 kg cukru
2 l wody
6 - 8 cytryn
 
Przebrane kwiaty (najlepiej rozłożyć je na gazecie i poczekać aż wyjdą z nich robaczki ) zalać wodą i gotować na małym ogniu 2 godz. Odcedzić.Można do tego użyć pieluchy tetrowej aby wycisnąć jak najwięcej soku. Do tego wywaru dodać pokrojone 4 cytryny ze skórką. Następnie gotować przez 15 min. Ponownie odcedzić.Wsypać cukier i wlać sok z pozostałych cytryn. Znowu gotować 15 min. Często mieszać i uważać aby syrop nie uciekł z garnka. Gorący wlać do słoiczków, zakręcić, postawić do góry dnem. Smacznego!
 
Nagrody są do odebrania w Katolickim Radiu Zamość od poniedziałku do piątku od 8 do 16. Gratuluję wszystkim Paniom i dziękuję pozostałym za udział w konkursie!
Małgorzata Godzisz

Zdjęcia (1)

Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe