Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama HOSPICJUM SANTA GALLA 1,5%

Porady Dietetyka

Na antenie Katolickiego Radia Zamość Porady Dietetyka. W każdym odcinku praktyczne rady udzielane przez Panią Kingę Stopę i Panią Aleksandrę Matwij.

Zapraszają prowadzące audycję: Joanna Mazurek i Małgorzata Zaręba.

2019-06-19 Sezon na pomidory

 

 


2019-05-29 Lody

 

 


2019-05-01 Dania z grilla - zdrowe?

 

 


2019-04-17 Czy jedzenie jajek jest zdrowe?

 

 


2019-04-03 Poszczenie

 

 


2019-03-20 Ostrożnie z nowalijkami

 

 


2019-02-20 Kiszonki - samo zdrowie

 

 


2019-02-06 Żywieniowe pary nie do pary, czyli czego nie łączyć w posiłku 

 

 


2019-01-16 Babcine sposoby na przeziębienie

 

 


2019-01-02 Dietetyczne postanowienia noworoczne

 

 


2018-12-19 Jak nie przytyć w święta?

 

 


2018-12-05 Które mleko jest najzdrowsze?

 

 


2018-11-21 Czy warto jeść ryby?

 

 


2018-11-07 Dieta rozgrzewająca

 

 


2018-10-17 Czym zastąpić cukier?

 

 


2018-10-03 Witamina D3 - suplementować czy nie?

 

 


2018-09-19 Zdrowe śniadanie dla ucznia.

 

 


2018-09-05  O czym będziemy mówić, czyli coś na dobry początek.

W pierwszy, trzeci i czwarty piątek każdego miesiąca o godz. 9:40 ciekawe tematy w  "Dietetycznym poradniku radiowym". Wskazówki o zdrowym żywieniu omawia prowadząca program Małgorzata Kryk i gość audycji dietetyk kliniczny Aleksandra Matwij. Serdecznie zapraszamy.
 


2020-09-18 Przygotowanie posiłku dla dzieci. Co pożywnego przygotować dziecku do szkoły?

 

 


2020-09-25 Dbanie o odporność, jak wzmocnić ją w sezonie jesienno – zimowym?

 


2020-10-02 Dlaczego warto czytać etykiety zawarte na produktach spożywczych?

 

 


2020-10-16 Odchudzanie. Jak się zmotywować?

 


 

 


2020-10-23 Odchudzanie połączone z aktywnością fizyczną.

 

 


2020-11-06 Przyprawy i zioła.
 

 



2020-11-20 Piramida żywienia. Jak ją rozumieć i czytać jej schemat?

 

 


2020-11-27 Styl życia, a wygląd.
 


  


2020-12-18 Miody. Rodzaje i właściwości lecznicze.

 


 

 


2021-01-15 Cukier w codziennej diecie.

 

 



2021-01-22 Oleje.
 


 

 



2021-02-05 Postanowienia noworoczne. Dlaczego warto umówić się na wizytę do dietetyka?
 

 


2021-02-26 Motywacja w odchudzaniu. Jak wytrwać w postanowieniach noworocznych dotyczących diety?

 

 


2021-03-05 W jaki sposób będąc na diecie radzić sobie ze słodyczami?


 

 



2021-03-26 Komponowanie wiosennej diety.

 



2021-04-02 Wiosenne warzywa. Ich właściwości zdrowotne i jakiego rodzaju warzywa warto posadzić w ogródku. Podział na kolory: zielone, fioletowe, pomarańczowo – żółte i białe.

 

 


2021-05-21 Jabłka. Rodzaje i właściwości zdrowotne.


2021-06-04 Truskawki jako bogate źródło witamin.
 

 



2021-06-18 Smaki lata, czyli bób i buraczki z botwinką
.

 



2021-06-26 Polskie czereśnie.
 

 


W pierwszy, trzeci i czwarty piątek każdego miesiąca o godz. 9:40 w "Dietetycznym poradniku radiowym" prowadząca program Małgorzata Zaręba i gość audycji dietetyk kliniczny Aleksandra Matwij poruszają tematy dotyczące odżywiania. Serdecznie zapraszamy.
 


2021-09-24 Rozgrzewające herbaty na jesień.

 

 


2021-10-01 Czosnek jako naturalny antybiotyk.

 

 


2021-10-15 Imbir jako roślina rozgrzewająca. Jej zastosowanie w kuchni, ale nie tylko.

 

 


2021-10-22 Kurkuma jako doskonały dodatek do potraw.

 

 


2021-10-29 Pigwa – dżemy, konfitury, soki.
 

 


2021-11-05 Cytryna jako źródło naturalnej witaminy C.
 


2021-11-19 Dzika róża zastosowanie w kuchni i leczeniu przeziębienia.
 


2021-11-26 Cebula jako doskonały dodatek w kuchni.
 

 


2021-12-03 Jajka źródłem pełnowartościowego białka.
 

 


2021-12-17 Kiszona kapusta jako źródło witamin. Sposób wykonania kiszonej kapusty.
 


2021-12-24 Wigilia. Przygotowanie dietetycznych potraw świątecznych.

 

 


2022-02-18 Żelazo. W jakich produktach je znajdziemy i czego, by walczyć z jego niedoborem w organizmie.
 

 


2022-02-25 Zbilansowana dieta najlepszym komponentem posiłków.
 


  


2022-03-04 Depresja. Co jeść, a czego nie przy obniżonym nastroju.

 

 


2022-03-18 Otyłość. Jej przyczyny i czego nie jeść, by uniknąć choroby.

 

 


W pierwszy, trzeci i czwarty piątek każdego miesiąca o godz. 9:40 w "Dietetycznym poradniku radiowym" prowadząca program Małgorzata Zaręba i gość audycji dietetyk mgr. inż Kinga Stopa z Zamościa zdradzają sekrety zdrowego odżywiania. Serdecznie zapraszamy.


2022-04-01 Wiosenne warzywa
 


2022-04-15 Kurze jajka najważniejszym produktem Świąt Wielkanocnych 
 


2022-04-22 Komponowanie śniadań
 


2022-04-29 Grillowanie
 


2022-05-06 Picie wody i soków
 


2022-05-20 Zdrowe pieczywo

 

 


2022-05-27 Nadciśnienie tętnicze
 


2022-06-03 Dieta antynowotworowa
 


2022-06-17 Karmienie piersią (właściwości i składniki odżywcze zawarte w mleku matki)
 


2022-06-24 Cukrzyca (dieta)
 


2022-09-16 Małgorzata Zaręba i ekspert Kinga Stopa o  zawodzie dietetyka. 
 


2022-09-23 Kawa
 


2022-09-30 Dieta pozytywnie wpływająca na nasze serce. 

 

 


2022-10-21 Dieta, a trening.
 

 


2022-10-28 Kiszonki. Jakie warzywa i owoce ulegają procesowi kiszenia? 
 

 


2022-11-04 Rogale Świętomarcińskie 

 

 


2022-11-18 Post przerywany 

 

 


2022-12-02 Napoje zero

 

 


2022-12-16 Spirulina
 


2022-12-30 Jakie produkty mogą wzmocnić włosy i paznokcie? 
 


2022-01-06 Suplementacja organizmu w okresie jesienno - zimowym 
 

 


2023-01-20 W jaki sposób wytrwać w postanowieniach noworocznych?

 

 


2023-02-03 Czy ograniczać spożywanie mięsa w codziennej dicie, na co warto zwrócić uwagę przy zakupie wędlin?
 

 


2023-02-24 Czy będąc na diecie musimy rezygnować z dań, które lubimy spożywać?

 


2023-03-03 Dieta wegetariańska
 

 


2023-03-17 Dieta wegańska 

 

 


2023-04-07 Święta Wielkanocne i wartości odżywcze jajek. 
 

 


2023-04-21 Majówka, przygotowania do grilla.


2023-05-05 Otyłość

 

 


2023-05-26 Anoreksja


2023-06-02 Bulimia
 

 


2023-06-16 Zdrowe odżywianie idzie w parze z aktywnością fizyczną


29-09-2023 Nauka i koncentracja, a żywienie. 

06-10-2023 Przesilenie jesienne. Jak poradzić sobie ze zmęczeniem?

20-10-2023 Jesień sezonem na orzechy.

03-11-2023 Korzyści zdrowotne wynikające z jazdy rowerem.

17-11-2023 Owsianka pomysłem na śniadanie.

01-12-2023 Jak nie marnować jedzenia?   

15-12-2023 Edukacja zdrowotna, czyli kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. 

29-12-2023 Palenie papierosów skraca życie. W jaki sposób rzucić palenie? 

05-01-2024 Cukrzyca. Przyczyny, objawy. Czym jest hipoglikemia i hiperglikemia? 

19-01-2024 Napoje energetyczne. 

02-02-2024 Aloes.

16-02-2024 Dieta bezglutenowa.

01-03-2024 Orkisz.

15-03-2024 Olej palmowy. 

29-03-2024 Depresja. Czy jedzenie wpływa na poprawę samopoczucia? 










 

Podziel się

Napisz do nas!

Jeśli masz interesujący temat, który możemy poruszyć lub byłeś(aś) świadkiem ważnego zdarzenia - napisz do nas.