Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Zielony Zakątek

Właściwości zdrowotne spiruliny

Spirulina, to ciemno zielony proszek, który pozyskiwany jest z glonów morskich. Analiza danych naukowych na temat zawartych w spirulinie składników bioaktywnych jest dość interesująca.
Właściwości zdrowotne spiruliny

Autor: Fot. https://pixabay.com/pl/

W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym na szczurach dowiedziono, że ma ona hamujący wpływ na rozwój komórek nowotworowych. Jednak stosowanie spiruliny nie może być alternatywą dla tradycyjnych terapii przeciwnowotworowych. Ten tajemniczy proszek uznawany jest jako zdrowotny, bo zawiera wiele cennych witamin i minerałów odżywczych. Spirulina stanowi doskonałe uzupełnienie diety dla wegetarian, czyli dla osób które na co dzień ograniczają spożycie produktów mięsnych, białka mlecznego i innych produktów wysokoproteinowych. Czym jest spirualina, która występuje w formie proszku i tabletek powiedziała dietetyk mgr inż. Kinga Stopa.

POSŁUCHAJ

Przy jakich problemach i schorzeniach zdrowotnych zaleca się spożywanie spiruliny?
POSŁUCHAJ

Suplementy diety ze spiruliną są doskonałym naturalnych źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przy jej zakupie należy zwrócić jednak uwagę na kraj pochodzenia i środowisko hodowlane alg, a także certyfikaty producenta.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę decydując się na spożywanie spiruliny oraz jakie cenne właściwości i witaminy zawiera ten zielony proszek usłyszą Państwo w piątkowym (16.12) Poradniku Dietetycznym o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze