Właściwości zdrowotne spiruliny

  • 14.12.2022, 15:29 (aktualizacja 14.12.2022, 15:36)
  • Małgorzata Zaręba
Właściwości zdrowotne spiruliny Fot. https://pixabay.com/pl/
Spirulina, to ciemno zielony proszek, który pozyskiwany jest z glonów morskich. Analiza danych naukowych na temat zawartych w spirulinie składników bioaktywnych jest dość interesująca.

W badaniu laboratoryjnym przeprowadzonym na szczurach dowiedziono, że ma ona hamujący wpływ na rozwój komórek nowotworowych. Jednak stosowanie spiruliny nie może być alternatywą dla tradycyjnych terapii przeciwnowotworowych. Ten tajemniczy proszek uznawany jest jako zdrowotny, bo zawiera wiele cennych witamin i minerałów odżywczych. Spirulina stanowi doskonałe uzupełnienie diety dla wegetarian, czyli dla osób które na co dzień ograniczają spożycie produktów mięsnych, białka mlecznego i innych produktów wysokoproteinowych. Czym jest spirualina, która występuje w formie proszku i tabletek powiedziała dietetyk mgr inż. Kinga Stopa.

loadingŁaduję odtwarzacz...

Przy jakich problemach i schorzeniach zdrowotnych zaleca się spożywanie spiruliny?
loadingŁaduję odtwarzacz...

Suplementy diety ze spiruliną są doskonałym naturalnych źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Przy jej zakupie należy zwrócić jednak uwagę na kraj pochodzenia i środowisko hodowlane alg, a także certyfikaty producenta.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę decydując się na spożywanie spiruliny oraz jakie cenne właściwości i witaminy zawiera ten zielony proszek usłyszą Państwo w piątkowym (16.12) Poradniku Dietetycznym o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy.

Małgorzata Zaręba

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu www.radiozamosc.pl. Katolickie Radio Zamość z siedzibą w Zamościu jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe