Jakie mają właściwości?
Tłuste, morskie ryby są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega-3. Jest to bardzo ważna substancja, niezbędna do prawidłowej pracy naszego organizmu. Chroni układ krążenia, hamuje proces powstawania zakrzepów, normalizuje ciśnienie tętnicze, a także hamuje stany zapalne. Natural Pharmaceuticals wyjaśnia, że warto sięgać to łososia, makrelę, sardynki, śledzie i szprotki. Są one bogate w drogocennie kwasy tłuszczowe omega-3, które powinniśmy wykorzystywać w codziennym menu. Oczywiście nie możemy przesadzać. Oprócz drogocennych składników ryby morskie są bardzo kaloryczne, więc nie możemy dostarczać zbyt dużej ilości tłuszczów. Kluczowy jest umiar.
Ryby podczas odchudzania
Ryby morskie, które zawierają najwięcej kwasów omega-3 są niestety tłuste. Jeśli zachowujemy w tym umiar i rozwagę nie ma w tej kwestii żadnego problemu. Jednak dla osób będących na diecie, skrupulatnie liczących kalorie może być to spory dylemat. W takiej chwili dietetycy i specjaliści z Natural Pharmaceuticals polecają sięgnięcie po chude ryby morskie. Są one kluczowym składnikiem diety niskokalorycznej, a do tego również zawierają wszystkie drogocenne elementy. Możemy sięgnąć po tuńczyka, dorsza, morszczuka, solę czy okonia. Jest to doskonały składnik zastępujący czerwone mięso. Oprócz tego, że zmniejsza ryzyko miażdżycy to jeszcze jest źródłem cennych minerałów tj. fosfor, chlor, sód, potas, wapń, żelazo czy jod. Przyda się to każdemu, nie tylko osobom na diecie.
Podstawa piramidy żywieniowej
Natural Pharmaceuticals wyjaśnia, że w oparciu o piramidę żywieniową, ryby morskie powinniśmy spożywać zamiennie z mięsem. W ciągu tygodnia powinny być to 2 porcje, po ok. 100-150 g ryby. Najlepiej przygotować ją w piekarniku, na grillu lub na parze, zmniejszając kaloryczność posiłków. Powinniśmy unikać ryb smażonych na patelni ze względu na dużą ilość tłuszczu, a także wędzonych, zawierających niezdrowe związki chemiczne. Natomiast osoby z nadciśnieniem powinny zrezygnować z ryb solonych. Racjonalna i zrównoważona dieta, oparta na rybach morskich to gwarancja zdrowia i długiego życia. Białko, kwasy Omega-3, witaminy, minerały… czego chcieć więcej?