Największe zagrożenia dla zdrowia związane z erytrytolem - sztucznym słodzikiem
Ten popularny substytut cukru jest związany z zawałem serca i udarem mózgu
Naturalne jest myślenie, że żywność oznaczona jako "bez cukru" lub "z mniejszą ilością cukru" musi być dla nas lepsza.
Wpływ erytrolu na zdrowie
Erytrytol jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych sztucznych słodzików. Jest bardzo popularnym składnikiem wielu produktów żywnościowych przeznaczonych dla osób odchudzających się i chorych na cukrzycę.
Ludzie, do których kierowana jest żywność zawierająca erytrytol, to ci sami ludzie, u których już teraz występuje zwiększone ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych, więc jest to bardzo niepokojące. Co jest jeszcze bardziej niepokojące: Twoje produkty mogą zawierać erytrytol, nawet jeśli o tym nie wiesz testujemyjedzenie.pl
Co to jest erytrytol ?
Erytrytol to rodzaj sztucznego słodzika znanego jako alkohol cukrowy. (Choć w rzeczywistości nie jest to ani cukier, ani alkohol w sposób, w jaki zazwyczaj myślimy o tych słowach). Oprócz erytrytolu, do popularnych alkoholi cukrowych należą: ksylitol, sorbitol, maltitol.
Uwodornione hydrolizaty skrobi
Alkohole cukrowe nie są tak słodkie jak cukier. Z kolei sztuczne cukry, takie jak aspartam i sacharyna, mogą być nawet 700 razy słodsze od cukru. Erytrytol jest wytwarzany przez nasz organizm w ramach metabolizmu, ale na bardzo niskim poziomie. Naturalnie występujący erytrytol nie jest problemem. To duże dawki erytrytolu z pakowanej żywności mają bardzo niekorzystne skutki.
Jakie są zagrożenia związane z erytrytolem ?
Od dawna wiadomo, że alkohole cukrowe, takie jak erytrytol, mogą powodować problemy trawienne u niektórych osób. Badanie pokazuje, że erytrytol jest ściśle związany z ryzykiem wystąpienia "poważnych niekorzystnych zdarzeń sercowo-naczyniowych. Innymi słowy, ludzie, którzy mają wysoki poziom erytrytolu we krwi, są bardziej narażeni na ataki serca, udary, a nawet śmierć.
Naukowcy przebadali krew ponad 4000 osób z USA i Europy. Szukali wspólnych cech, które mogłyby wskazywać na zwiększone ryzyko chorób serca. Okazało się, że osoby, które miały więcej erytrytolu we krwi, były w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia poważnych problemów z sercem.
Porcja erytrytolu zawarta w popularnych, "przyjaznych keto" przetworzonych produktach spożywczych sprawiła, że poziom erytrytolu we krwi wzrósł 1000-krotnie, znacznie powyżej poziomu związanego z podwyższonym ryzykiem powstawania zakrzepów/ Stwierdzono, że ryzyko powstawania zakrzepów może być zwiększone przez kilka dni po spożyciu zaledwie jednej porcji sztucznie słodzonej żywności zawierającej erytrytol.