Czym są suplementy diety?
Suplementy diety to temat bardzo modny, a sam określnik często bywa nadużywany. Definicja suplementu diety ujęta jest w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia - za suplement diety uznany może być produkt który jest środkiem spożywczym, stanowiącym skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych lub innych substancji o charakterze biologicznie aktywnym. Może to być zamiennik posiłku, suplement ergogeniczny czy nawet kapsułki multiwitaminowe. Warto zaznaczyć, że suplementy diety są jedynie uzupełnieniem codziennego jadłospisu, nie mogą stanowić jego zamiennika, nie mogą wywierać także działalności leczniczej (nie mogą więc leczyć, ani przeciwdziałać wystąpieniu chorób).
Czym jest "masa" i jak postępować by "robić masę"?
"Masa“ to inaczej okres zwiększania masy ciała. Określenie bardzo popularne wśród zawodników sportów siłowych, sylwetkowych ale także dyscyplin sztuk walki. W okresie masowym zawodnik zwiększa swoją masę ciała, jednocześnie starając się maksymalizować ilość masy mięśniowej (tkanki mięśniowej). Nie istnieje możliwość przyrostu wyłącznie mięśni, więc wraz z końcem okresu masy zazwyczaj dochodzi do akumulacji pewnej ilości tkanki tłuszczowej. Okresy masy zazwyczaj przeplatane są okresami redukcji tkanki tłuszczowej czego celem ma być ograniczenie zasobów tłuszczu w organizmie w dłuższej perspektywie czasu.
Podstawowe postępowanie podczas masy to wygenerowanie nadwyżki kalorycznej - ważne jest by owa nadwyżka (surplus kaloryczny) nie była zbyt duża, gdyż ogromny nadmiar kalorii szybko przerodzi się w akumulację tłuszczu. To który z makroskładników będzie generował wspomnianą nadwyżkę nie jest najistotniejszym aspektem, zazwyczaj jednak zwiększa się podaż białek i węglowodanów.
Czy "masa" to zawsze "klasa"? Czyli rozbudowa masy mięśniowej a przyrost kilogramów
Zwykło się uważać “jest masa– jest klasa“, tymczasem należy odróżnić rozbudowę tkanki mięśniowej od przyrostu tłuszczu. Prawidłowo przeprowadzony okres masowy ma za zadanie przede wszystkim zwiększyć muskulaturę sportowca, prowadząc jedynie do minimalnego przyrostu tkanki tłuszczowej. Gdy w trakcie masy zawodnik nabiera dużych ilości tkanki tłuszczowej– proces masowania został przeprowadzony nieprawidłowo.
Gainer - czym jest i jakie ma zastosowanie?
Gainery to inaczej odżywki węglowodanowo-białkowe mające dostarczać duże ilości węglowodanów (zazwyczaj w okolicach 60 do 85% w porcji) z pewną ilością białka (często 10%– 30%, zwykle proteiny pełnowartościowe np. z białka serwatki) rzadko z niewielkim dodatkiem tłuszczu i/lub wolnych aminokwasów (w tym bcaa). Ich zastosowanie opiera się o wprowadzenie jako zastępnik posiłku lub jako koktajl potreningowy mający przyspieszyć regenerację, tempore syntezy glikogenu, dodatkowo stanowiąc obfite źródło kalorii.
Plusy i minusy gainerów jako odżywek na masę
Podstawowym plusem gainera jest uniwersalność zastosowania suplementy te są zazwyczaj słodkie co może stanowić zarówno zalety jak i wade podobnie jak fakt iż charakteryzuje je niski i zjedzenie odpowiedniej stanowi dla niego problem– wprowadzenie gainera w okolicy treningu może pomóc mu realizować zapotrzebowanie kaloryczne jeśli jednak trapi go głód, odżywka taka nie znajdzie zastosowania. Większość gainerów oparta jest o szybko strawne węglowodany przez co istotnie podnoszą poziom cukru we krwi.
Czy każdy na masie potrzebuje gainera?
Oczywiście nie. Możesz bazować na produktach konwencjonalnych lub np. koktajle tworzyć z odżywki białkowej i owoców - koncentrat białka serwatkowego czy izolaty sojowe są świetną bazą do koktajli owocowych.