Miód — zdrowe cukry
Miód zawiera w sobie tyle cennych substancji odżywczych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, że uznawany jest za jeden z najbardziej drogocennych składowo wytworów natury. Produkowany jest przez pracowite pszczoły, które wytwarzają miód z nektaru roślin lub ze spadzi, czyli soków drzew na bazie wydzielin owadów, jak mszyce i czerwie. Choć pochodzenie miodu spadziowego nie brzmi apetycznie, to zarówno ten kwiatowy, jak i spadziowy, jest prawdziwą perełką ze względu na swoje działanie prozdrowotne. Miód pochodzący z roślin miododajnych, np. wielokwiatowy, to źródło witamin, szczególnie A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz minerałów takich żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń. Miód lipowy zalecany jest osobom z katarem siennym, astmatykom, alergikom. Zawiera pyłki kwiatowe o działaniu łagodzącym dolegliwości alergiczne i stymulującym produkcję substancji zwalczających alergię. Miód ze spadzi zaś szczególnie wykazuje właściwości, które przyśpieszają gojenie się zmian skórnych, takich jak oparzenia czy odmrożenia.
Miód pszczeli odróżnić trzeba zawsze od syntetycznego. Pozytywne dla zdrowia właściwości miodu cechują tylko naturalny miód pszczeli. Niejedna restauracja czy catering dietetyczny wykorzystuje w potrawach miód pszczeli z zaprzyjaźnionych, ekologicznych pasiek, co stanowi dodatkowy atut prozdrowotny. Miód można stosować jako marynatę (np. do żeberek), składnik dresingu lub jeden ze składników deserów.
Tran - przykład pożądanego tłuszczu
Tranem nazywa się olej pozyskany ze świeżej wątroby ryby dorszowatej. Substancja ta jest źródłem witaminy A, D, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Kwasy te, pobudzając ciało do bronienia się przed chorobami, aktywnie wspomagają układ immunologiczny. Korzystne są przy redukowaniu stanów zapalnych i alergicznych. Częste infekcje, zmęczenie i osłabienie mogą być objawami niedoboru kwasu omega-3. Jego dostateczna ilość w fosfolipidach w błonach komórkowych prowadzi do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie i hamowania aktywności prozapalnych cytokin. W środowisku naukowym dyskutuje się też o antynowotworowych właściwościach tranu. Być może za jakiś czas okaże się, że działanie oleju to świetna profilaktyka przed niektórymi rodzajami raka.
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 znajdziemy nie tylko w oleju z rybiej wątroby, ale też w samym tłuszczu ryb, szczególnie morskich — łososiu, sardynkach, śledziu, makreli, dorszu atlantyckim.
Świeże zioła - korzystaj z natury
Spożywanie ziół jest od wieków znane jako naturalne metody na podnoszenie odporności. Dodawano je do potraw i przyrządzano z nich napary lub nalewki, które niejednokrotnie okazywały się panaceum na wiele dolegliwości. Dziś, dzięki badaniom naukowym wiemy już, że przypisywane ziołom właściwości to nie jedynie wymysł wyobraźni, lecz realne działanie zawartych w niektórych ziołach substancji. Na szczególne uznanie w obszarze odporności zasługują: żeń-szeń, imbir, mniszek lekarski, kurkuma, lukrecja, pokrzywa, bez czarny, kardamon. W dobie sztucznych aromatów, syntetycznych smaków, stosowanie świeżych ziół stało się znakiem rozpoznawczym zdrowego stylu życia. Świeże zioła dają potrawom domowym czy diecie pudełkowej przewagę nad wykorzystaniem syntetycznych odpowiedników ich smaków. Realnie wpływają bowiem na zdrowie. Polisacharydy zawarte w korzeniu żeń-szenia wykazują działanie immunologiczne, ale też hipoglikemiczne, obniżające poziom cukru we krwi. Z kolei kurkumina, aktywując katelicydynę, pomaga w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym, grzybicznym i wirusowym.
O odporność warto dbać przez cały rok. Jesienią i zimą pamiętamy o tym najczęściej, jednak za wszystkie starania o wzmocnienie organizmu, jakie poczynimy latem, organizm z pewnością nam później podziękuje.