Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama KrisHome BLUE

Czy dobrym odżywianiem możemy zwiększyć swoją odporność?

Kluczowa dla organizmu odporność może być wrodzona lub nabyta. Obie mogą bronić organizm przed chorobotwórczymi ustrojami, bakteriami czy wirusami. Jednak o ile wrodzoną odporność trudno modyfikować, o tyle ta, która nabywana jest w ciągu życia, może być odpowiednio kształtowana. Czy można to zrobić za pomocą odżywiania? Jakie produkty w diecie mogą mieć wpływ na zwiększenie odporności organizmu?
  • 25.08.2022 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czy dobrym odżywianiem możemy zwiększyć swoją odporność?

Miód — zdrowe cukry

Miód zawiera w sobie tyle cennych substancji odżywczych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, że uznawany jest za jeden z najbardziej drogocennych składowo wytworów natury. Produkowany jest przez pracowite pszczoły, które wytwarzają miód z nektaru roślin lub ze spadzi, czyli soków drzew na bazie wydzielin owadów, jak mszyce i czerwie. Choć pochodzenie miodu spadziowego nie brzmi apetycznie, to zarówno ten kwiatowy, jak i spadziowy, jest prawdziwą perełką ze względu na swoje działanie prozdrowotne. Miód pochodzący z roślin miododajnych, np. wielokwiatowy, to źródło witamin, szczególnie A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz minerałów takich żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń. Miód lipowy zalecany jest osobom z katarem siennym, astmatykom, alergikom. Zawiera pyłki kwiatowe o działaniu łagodzącym dolegliwości alergiczne i stymulującym produkcję substancji zwalczających alergię. Miód ze spadzi zaś szczególnie wykazuje właściwości, które przyśpieszają gojenie się zmian skórnych, takich jak oparzenia czy odmrożenia.

Miód pszczeli odróżnić trzeba zawsze od syntetycznego. Pozytywne dla zdrowia właściwości miodu cechują tylko naturalny miód pszczeli. Niejedna restauracja czy catering dietetyczny wykorzystuje w potrawach miód pszczeli z zaprzyjaźnionych, ekologicznych pasiek, co stanowi dodatkowy atut prozdrowotny. Miód można stosować jako marynatę (np. do żeberek), składnik dresingu lub jeden ze składników deserów.

 

Tran - przykład pożądanego tłuszczu

Tranem nazywa się olej pozyskany ze świeżej wątroby ryby dorszowatej. Substancja ta jest źródłem witaminy A, D, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Kwasy te, pobudzając ciało do bronienia się przed chorobami, aktywnie wspomagają układ immunologiczny. Korzystne są przy redukowaniu stanów zapalnych i alergicznych. Częste infekcje, zmęczenie i osłabienie mogą być objawami niedoboru kwasu omega-3. Jego dostateczna ilość w fosfolipidach w błonach komórkowych prowadzi do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie i hamowania aktywności prozapalnych cytokin. W środowisku naukowym dyskutuje się też o antynowotworowych właściwościach tranu. Być może za jakiś czas okaże się, że działanie oleju to świetna profilaktyka przed niektórymi rodzajami raka.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 znajdziemy nie tylko w oleju z rybiej wątroby, ale też w samym tłuszczu ryb, szczególnie morskich — łososiu, sardynkach, śledziu, makreli, dorszu atlantyckim.

 

Świeże zioła - korzystaj z natury

Spożywanie ziół jest od wieków znane jako naturalne metody na podnoszenie odporności. Dodawano je do potraw i przyrządzano z nich napary lub nalewki, które niejednokrotnie okazywały się panaceum na wiele dolegliwości. Dziś, dzięki badaniom naukowym wiemy już, że przypisywane ziołom właściwości to nie jedynie wymysł wyobraźni, lecz realne działanie zawartych w niektórych ziołach substancji. Na szczególne uznanie w obszarze odporności zasługują: żeń-szeń, imbir, mniszek lekarski, kurkuma, lukrecja, pokrzywa, bez czarny, kardamon. W dobie sztucznych aromatów, syntetycznych smaków, stosowanie świeżych ziół stało się znakiem rozpoznawczym zdrowego stylu życia. Świeże zioła dają potrawom domowym czy diecie pudełkowej przewagę nad wykorzystaniem syntetycznych odpowiedników ich smaków. Realnie wpływają bowiem na zdrowie. Polisacharydy zawarte w korzeniu żeń-szenia wykazują działanie immunologiczne, ale też hipoglikemiczne, obniżające poziom cukru we krwi. Z kolei kurkumina, aktywując katelicydynę, pomaga w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym, grzybicznym i wirusowym.

 

O odporność warto dbać przez cały rok. Jesienią i zimą pamiętamy o tym najczęściej, jednak za wszystkie starania o wzmocnienie organizmu, jakie poczynimy latem, organizm z pewnością nam później podziękuje.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: Teresa i MieczyslawTreść komentarza: Szcęść Boże w drodze. Uklondla MatuchnyData dodania komentarza: 1.07.2025, 11:02Źródło komentarza: Łukowscy pielgrzymi w drodze do Pani RoztoczaAutor komentarza: Józefa z HrubieszowaTreść komentarza: dużo.zdrowia wam pielgrzymi chrubieszowscy Niech Matuchna Krasnobrodzka otuli was swoim matczynym płaszczem niech łogosławi wam i waszym rodzinom w codzienmym jakze trudnym.zyciu niech błogosławi księdzu w posłudze kapłanskiej przez całe zycie dozo zdrowia i wytrwałoscj po.odlcie się i zamnie ja niestety niemoge wziąc udziału w pieszej pielgrzymce a szkoda poniewarz mieszkam.pozagranico polski juz 28 lat ale jako.dziecko co roku jezdziłam do krasnobrodu na odpust bardzo ładne miejsce ale jak wiadomo pracy niemaData dodania komentarza: 27.06.2025, 17:06Źródło komentarza: Piesza pielgrzymka z Hrubieszowa do Krasnobrodu 2024Autor komentarza: Krzysztof D.Treść komentarza: Rozmowa z Kasią Mirowską, kosmetologiem, porusza istotny temat ochrony przeciwsłonecznej, która zyskała na znaczeniu szczególnie w okresie letnim. Podkreślono, że stosowanie SPF jest ważne nie tylko podczas słonecznych dni, ale także w pochmurne, co jest często pomijane. Dobór odpowiedniego produktu oraz wiedza na temat jego skuteczności w ochronie przed starzeniem to kluczowe elementy dbałości o skórę. Praktyczne wskazówki, które zostały przedstawione, mogą znacznie ułatwić wprowadzenie codziennej rutyny ochrony przeciwsłonecznej, co jest nie tylko kwestią estetyki, ale także zdrowia skóry na dłuższą metę. To wartościowa rozmowa dla każdego, kto chce świadomie dbać o swoją skórę przez cały rok.Data dodania komentarza: 23.06.2025, 19:17Źródło komentarza: Kasia MirowskaAutor komentarza: AniaTreść komentarza: Temat bardzo ważny i na czasie Brawo Kasiu💪Data dodania komentarza: 23.06.2025, 10:59Źródło komentarza: Kasia MirowskaAutor komentarza: Anna GarczynskaTreść komentarza: Brawo 👏👏Data dodania komentarza: 13.06.2025, 19:17Źródło komentarza: Michał AdamczukAutor komentarza: Dorota ChmielewskaTreść komentarza: Bardzo dziękujemy za przekazanie słuchaczom ważnych dla naszej przyszłości informacji. Działajmy razem dla dobra obecnych i przyszłych pokoleń. Włączmy się w zbiórkę jak wolontariusze pobierając kartę podpisów ze strony wartoscidlaprzyszlosci.pl Każdy podpis jest na wagę złota. Angażujmy się.Data dodania komentarza: 22.05.2025, 00:30Źródło komentarza: Wartości dla Przyszłości. Obywatelski projekt ustawy gwarantującej religię lub etykę w szkole