Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Menstyl

Czy dobrym odżywianiem możemy zwiększyć swoją odporność?

Kluczowa dla organizmu odporność może być wrodzona lub nabyta. Obie mogą bronić organizm przed chorobotwórczymi ustrojami, bakteriami czy wirusami. Jednak o ile wrodzoną odporność trudno modyfikować, o tyle ta, która nabywana jest w ciągu życia, może być odpowiednio kształtowana. Czy można to zrobić za pomocą odżywiania? Jakie produkty w diecie mogą mieć wpływ na zwiększenie odporności organizmu?
  • 25.08.2022 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czy dobrym odżywianiem możemy zwiększyć swoją odporność?

Miód — zdrowe cukry

Miód zawiera w sobie tyle cennych substancji odżywczych, przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych, że uznawany jest za jeden z najbardziej drogocennych składowo wytworów natury. Produkowany jest przez pracowite pszczoły, które wytwarzają miód z nektaru roślin lub ze spadzi, czyli soków drzew na bazie wydzielin owadów, jak mszyce i czerwie. Choć pochodzenie miodu spadziowego nie brzmi apetycznie, to zarówno ten kwiatowy, jak i spadziowy, jest prawdziwą perełką ze względu na swoje działanie prozdrowotne. Miód pochodzący z roślin miododajnych, np. wielokwiatowy, to źródło witamin, szczególnie A, PP, C, B12, B6 i B2 oraz minerałów takich żelazo, magnez, fosfor, potas, wapń. Miód lipowy zalecany jest osobom z katarem siennym, astmatykom, alergikom. Zawiera pyłki kwiatowe o działaniu łagodzącym dolegliwości alergiczne i stymulującym produkcję substancji zwalczających alergię. Miód ze spadzi zaś szczególnie wykazuje właściwości, które przyśpieszają gojenie się zmian skórnych, takich jak oparzenia czy odmrożenia.

Miód pszczeli odróżnić trzeba zawsze od syntetycznego. Pozytywne dla zdrowia właściwości miodu cechują tylko naturalny miód pszczeli. Niejedna restauracja czy catering dietetyczny wykorzystuje w potrawach miód pszczeli z zaprzyjaźnionych, ekologicznych pasiek, co stanowi dodatkowy atut prozdrowotny. Miód można stosować jako marynatę (np. do żeberek), składnik dresingu lub jeden ze składników deserów.

 

Tran - przykład pożądanego tłuszczu

Tranem nazywa się olej pozyskany ze świeżej wątroby ryby dorszowatej. Substancja ta jest źródłem witaminy A, D, ale przede wszystkim nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Kwasy te, pobudzając ciało do bronienia się przed chorobami, aktywnie wspomagają układ immunologiczny. Korzystne są przy redukowaniu stanów zapalnych i alergicznych. Częste infekcje, zmęczenie i osłabienie mogą być objawami niedoboru kwasu omega-3. Jego dostateczna ilość w fosfolipidach w błonach komórkowych prowadzi do łagodzenia stanów zapalnych w organizmie i hamowania aktywności prozapalnych cytokin. W środowisku naukowym dyskutuje się też o antynowotworowych właściwościach tranu. Być może za jakiś czas okaże się, że działanie oleju to świetna profilaktyka przed niektórymi rodzajami raka.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 znajdziemy nie tylko w oleju z rybiej wątroby, ale też w samym tłuszczu ryb, szczególnie morskich — łososiu, sardynkach, śledziu, makreli, dorszu atlantyckim.

 

Świeże zioła - korzystaj z natury

Spożywanie ziół jest od wieków znane jako naturalne metody na podnoszenie odporności. Dodawano je do potraw i przyrządzano z nich napary lub nalewki, które niejednokrotnie okazywały się panaceum na wiele dolegliwości. Dziś, dzięki badaniom naukowym wiemy już, że przypisywane ziołom właściwości to nie jedynie wymysł wyobraźni, lecz realne działanie zawartych w niektórych ziołach substancji. Na szczególne uznanie w obszarze odporności zasługują: żeń-szeń, imbir, mniszek lekarski, kurkuma, lukrecja, pokrzywa, bez czarny, kardamon. W dobie sztucznych aromatów, syntetycznych smaków, stosowanie świeżych ziół stało się znakiem rozpoznawczym zdrowego stylu życia. Świeże zioła dają potrawom domowym czy diecie pudełkowej przewagę nad wykorzystaniem syntetycznych odpowiedników ich smaków. Realnie wpływają bowiem na zdrowie. Polisacharydy zawarte w korzeniu żeń-szenia wykazują działanie immunologiczne, ale też hipoglikemiczne, obniżające poziom cukru we krwi. Z kolei kurkumina, aktywując katelicydynę, pomaga w zapobieganiu infekcjom bakteryjnym, grzybicznym i wirusowym.

 

O odporność warto dbać przez cały rok. Jesienią i zimą pamiętamy o tym najczęściej, jednak za wszystkie starania o wzmocnienie organizmu, jakie poczynimy latem, organizm z pewnością nam później podziękuje.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GośćTreść komentarza: Niech Bóg błogosławi księdzu Pawłowi za często wypowiadane słowa na zakończenie mszy;, módlmy się za tych,którzy prosili Nas o modlitwę,którym modlitwę jesteśmy winni i którzy tej modlitwy teraz bardzo potrzebują . Nie jestem z tej parafii ,ale czasem bywam albo oglądam i bardzo jestem wdzięczna.I księdzu proboszczowi za wrażliwość na chorych.Niech dobry Bóg wynagrodzi.Data dodania komentarza: 20.04.2025, 19:29Źródło komentarza: Wielka Sobota - cisza, która prowadzi do światłaAutor komentarza: DiscoManiakTreść komentarza: Bardzo brakuje mi tej szkoły. Ciepła i przytulna...Data dodania komentarza: 18.04.2025, 21:04Źródło komentarza: Wieczornica w Hucie TarnawackiejAutor komentarza: WJRTreść komentarza: Z okazji ustanowienia Kapłaństwa życzymy wielu łask Bożych i siły Ducha Świętego w posłudze! 🙏 "Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i aby wasz owoc trwał.” Wspólnota w Jego rękuData dodania komentarza: 17.04.2025, 22:35Źródło komentarza: Msza Krzyżma w zamojskiej KatedrzeAutor komentarza: TomaszTreść komentarza: Bardzo piękna i wzruszająca inscenizacja Misterium Męki Pańskiej przygotowane przez Stowarzyszenie Moje NowosiółkiData dodania komentarza: 17.04.2025, 11:14Źródło komentarza: Misterium Męki Pańskiej w TelatynieAutor komentarza: AKTreść komentarza: Gratulacje Angelika !!!!Data dodania komentarza: 15.04.2025, 10:58Źródło komentarza: Biłgoraj. Świąteczny stół w ZSZiOAutor komentarza: MariuszTreść komentarza: Bardzo fajna inicjatywa w tamtym roku skorzystałem tak że i w tym roku tak zrobię.Data dodania komentarza: 14.04.2025, 13:43Źródło komentarza: Rekolekcje wielkopostne "ostatniej szansy" 2025. Dzień III