Jakie ryzyko jest związane z nadmiernym przyjmowaniem kofeiny?
Nie ma jednoznacznych wyników badań, które mogłyby stanowczo wykluczyć szkodliwość kofeiny przyjmowanej przez kobiety w ciąży. Dlatego też lekarze bywają ostrożni i to samo zalecają przyszłym mamom. Należy jednak mieć na uwadze, że hormony wpływające na enzymy wątrobowe kobiety kilkukrotnie opóźniają metabolizację kofeiny. Dlatego odstęp pomiędzy wypijanymi porcjami powinien także być większy.
Jakie są zalecenia dotyczące spożycia kofeiny przez kobiety ciężarne?
Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia zakładają, że bezpieczna dawka kofeiny nie powinna przekraczać 200-300 mg na dobę, co odpowiada 2-4 filiżankom kawy – w zależności od rodzaju i sposobu parzenia. Rozsądnym wyborem może okazać się całkowita rezygnacja z kawy, zwłaszcza jeśli przyszła mama uskarża się na dolegliwości żołądkowe z nią związane. Więcej cennych informacji dla przyszłych mam znajdziesz na stronie internetowej https://wylecz.to/kalendarz-ciazy/.
Zagrożenia czyhające na kobiety ciężarne, które przyjmują zbyt wiele kofeiny
Wśród zagrożeń, jakie niektóre źródła podają, może pojawić się zmniejszenie masy urodzeniowej dziecka. Jednak należy zwrócić uwagę, że przypuszczalnie waga noworodka mogłaby być zmniejszona o kilka gramów – przy spożywaniu przez jego mamę czterech filiżanek kawy dziennie. Pojawiają się pogłoski na temat zwiększonego prawdopodobieństwa poronienia, jednak trudno tu mówić o twardych danych naukowych. Z uwagi na brak możliwości przeprowadzenia kompleksowych badań na kobietach ciężarnych (głównie z uwagi na względy etyczne) nie sposób potwierdzić te doniesienia. Wiele osób porusza kwestię odwodnienia i wypłukania magnezu z organizmu matki, wywołanego zbyt częstym sięganiem po kawę. Jak się okazuje, produkt ten dostarcza więcej magnezu niż faktycznie go wypłukuje. Co do odwodnienia może być ono spowodowane stosowaniem zbyt miękkiej (lub mocno wygotowanej) wody pozbawionej minerałów, które to zatrzymują wodę w organizmie.
Zamienniki kawy
Jednym z bardziej oczywistych rozwiązań dla osób nie wyobrażających sobie dnia bez filiżanki kawy jest napar bezkofeinowy. Zawartość kofeiny w gotowym napoju wynosi około 0.1% (3 mg), co oznaczałoby, że wśród produktów ją zawierających stanowi najbezpieczniejszy pod tym kątem wybór. Jest to mniej niż w czekolada czy zielona herbata. Inną opcją jest kawa zbożowa, która nie zawiera kofeiny i jest pożywna. Herbata zawiera zdecydowanie mniej kofeiny niż klasyczny napar kawowy, jednak i z nią należy być ostrożnym. Lepiej pić lekki napój na bazie niedużej ilości suszu i robić odstępy pomiędzy kolejnymi filiżankami. Herbata zielona nie jest napojem zalecanym w przypadku kobiet ciężarnych.