Tegoroczne wydarzenie kulinarne przebiegało pod hasłem „Słodka kasza – tradycja w nowoczesnym wydaniu", a jego głównym założeniem było propagowanie idei ruchu Slow Food wśród młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Do rywalizacji finałowej stanęło sześć dwuosobowych drużyn reprezentujących szkoły rolnicze z różnych rejonów Polski. Ich zadaniem było przygotowanie deseru talerzowego z kaszą gryczaną – składnikiem tradycyjnej polskiej kuchni, który miał zostać pokazany w nowoczesnej, kreatywnej odsłonie.
Wyniki konkursu prezentują się następująco:
🥇 I miejsce – ZSCKR w Różańcu za deser „Czekoladowo–gryczana rozkosz" (Nela Blicharz, Anastasiia Skoryk, opiekun: Magdalena Senczyna-Hułas)
🥈 II miejsce – ZSCKR w Oleszycach za „Słodką kaszę otuloną miodowymi jabłkami w towarzystwie żelki malinowej" (Adrian Osuch, Ewelina Gurak, opiekun: Agata Dudzińska)
🥉 III miejsce – ZSCKR w Sokołowie Podlaskim za „Mini serniczki z kaszą gryczaną, lodami i popcornem" (Julia Gąsowska, Daniel Krasnodębski, opiekun: Angelika Smolewska)
🏅 Wyróżnienie przyznano ZSCKR w Okszowie za „Serniczek gryczano-limonkowy na fasolowo-gryczanym brownie" (Aleksandra Kogut, Wiktoria Malinowska, opiekun: Magdalena Szmit)
W konkursie zaprezentowały się również drużyny z Bystrej oraz Chrobrza, prezentując wysoki poziom techniczny, kreatywność i szacunek do lokalnych surowców.
Oceną potraw zajęło się profesjonalne jury, w skład którego weszli uznani szefowie kuchni i przedstawiciele firm wspierających wydarzenie: Andrzej Węgierak, Maciej Gołdyn i Piotr Łysik, Marlena Zalewska, Grzegorz Kropop oraz Adam Socha.Jak zgodnie podkreślili jurorzy – poziom konkursu był bardzo wysoki, a młodzi kucharze wykazali się ogromną pomysłowością i dbałością o detale, co sprawiło, że wybór najlepszych nie był łatwym zadaniem.
Dodatkową atrakcją był pokaz cukierniczy „Mroźna magia deserów" z wykorzystaniem ciekłego azotu, który przeprowadził cukiernik Konrad Korszla. Jego występ spotkał się z entuzjastycznym przyjęciem zarówno wśród uczestników, jak i publiczności. Konkurs Slow Food 2025 to nie tylko rywalizacja, ale także okazja do edukacji, promowania dziedzictwa kulinarnego oraz wzmacniania pasji i talentu młodych kucharzy.
Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi - Czesława Siekierskiego, natomiast patronat medialny sprawowało Katolickie Radio Zamość.
/Informacja nadesłana
Napisz komentarz
Komentarze