Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Czy warto jeść sushi? 6 zalet tej japońskiej potrawy

Jeśli ktoś zapyta, co nam się kojarzy z kuchnią japońską lub chińską, to większość z nas wymieni sushi. I rzeczywiście jest to tradycyjne azjatyckie dane, które wyróżnia się pod względem prezencji i smaku. Rozsmakowało się w niej wiele osób na świecie, ale poza walorami smakowymi jest też wiele innych powodów, dla których warto sięgnąć po sushi, w tym po gotowe zestawy sushi z marketów. Jakie są największe zalety tej potrawy?
  • 23.02.2024 11:37
  • Autor: Grupa Tipmedia
Czy warto jeść sushi? 6 zalet tej japońskiej potrawy

1.      Moc składników odżywczych

Zacznijmy od tego, że jeśli sushi przygotowane jest ze świeżych i dobrej jakości składników, to pozwoli dostarczyć do organizmu wielu cennych dla zdrowia składników. Ryby, owoce morza, ryż i warzywa są bogate w białko, antyoksydanty, witaminy i minerały.

2.      Wsparcie odchudzania

W warzywach i wodorostach nori jest sporo błonnika. Wspiera on działanie układu pokarmowego, daje uczucie sytości i przyspiesza metabolizm. To jest bardzo istotne dla osób walczących ze swoją wagą. Można więc śmiało powiedzieć, że spożywanie sushi sprzyja odchudzaniu. Błonnik nie jest jedynym, co powinno nas zachęcić do sięgania po sushi. Jest to danie sycące i zarazem niskokaloryczne, choć tutaj trzeba pamiętać, że ilość kalorii zależy od zastosowanych składników. Naturalne, że rolki z tuńczykiem i ogórkiem będą mniej kaloryczne niż rolki z awokado i majonezem.

3.      Wsparcie układu odpornościowego

Wspomniane antyoksydanty obecne w sushi chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników prowadzących m.in. do chorób przewlekłych i nowotworów. Obecność antyoksydantów w diecie ma znaczący wpływ dla układu odpornościowego. Ponadto dodatki do sushi jak wasabi, czy imbir wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

4.      Dla dbałości o układ krwionośny

Choroby układu krwionośnego są powszechne, a część z nich uważa się za choroby cywilizacyjne. Powinno to skłaniać do sięgania po produkty spożywcze dostarczające kwasów omega-3 i obniżające poziom cholesterolu. Także w tym przypadku sprawdza się sushi. Tłuste morskie ryby jak tuńczyk i łosoś są znakomitym źródłem kwasów omega-3. Wspierają one podnoszenie dobrego cholesterolu HDL i obniżanie złego LDL. Warto zaznaczyć, że kwasy omega-3 wpływają nie tylko na układ krwionośny, ale i układ nerwowy, w tym na pamięć i koncentrację.

5.      Sushi to bogactwo smaków

Sushi jest lubiane w wielu krajach, ale każdy z nas ma inne oczekiwania względem smaku potraw. Sushi może być w tak wielu odsłonach, że zaspokoi wszystkie wymagania. Różnorodność smaków i tekstur sprawia, że za każdym razem może być inne. Poza tradycyjnymi składnikami jest wiele wariacji, w których pojawia się m.in. kaczka, kurczak, ryby słodkowodne. Jest też wiele propozycji dla wegetarian. W takich rolkach znajdziemy na przykład falafel bądź tofu.

6.      Sushi jest łatwo dostępne

Przeanalizowaliśmy już prozdrowotne właściwości sushi i walory smakowe tego dania. Na koniec jeszcze jedna zaleta – sushi jest łatwo dostępne. Aby skosztować kuchni japońskiej, nie musimy lecieć samolotem na drugi koniec świata. Wystarczy znaleźć dobrą restaurację z kuchnią azjatycką lub wybrać się do najbliższego sklepu spożywczego i sprawdzić, czy w sprzedaży są gotowe zestawy sushi.

--- Artykuł sponsorowany ---