Dieta redukcyjna i odchudzająca zimą – czy to dobry pomysł?
Zima i początek roku to czas, w którym wiele osób decyduje się na przejście na dietę odchudzającą i redukcyjną. Warto wiedzieć, że większość społeczeństwa ma postanowienie noworoczne, w którym celem jest schudnięcie lub zbudowanie masy mięśniowej. Do tego niezbędne jest wprowadzenie wielu zmian w sposobie odżywiania. Nie wiedząc jak zacząć się odżywiać, by osiągnąć wymarzony cel, warto zdecydować się na pomoc specjalistów. Dobrym wyborem jest catering dietetyczny https://www.uhrabiego.pl/, dzięki któremu możliwe jest dopasowanie diety do swoich indywidualnych potrzeb. Catering dietetyczny jest dobrym rozwiązaniem dla każdego i okazuje się sposobem na oszczędność czasu. Dzięki niemu nie trzeba stać w kolejkach w sklepach spożywczych, tracić czasu na gotowanie, liczenie kalorii oraz zmywanie naczyń.
Owoce i warzywa – nawet w wersji mrożonej
Wiele osób uważa, że zimą nie da się jeść owoców i warzyw, ponieważ nie ma ich na rynku zbyt wiele. To jednak nie oznacza, że trzeba zrezygnować z jedzenia tych dobroci naturalnych całkowicie. Można zdecydować się na spożywanie owoców i warzyw mrożonych, ponieważ mają one witaminy i minerały, które są niezbędne do zachowania zdrowia i dobrej kondycji. Warto więc sięgać po mrożonki, by latem wybierać świeże owoce i warzywa sezonowe. Nie można pozbawiać się źródła tak cennych składników odżywczych na cały sezon zimowy, ponieważ może to mieć negatywny wpływ na zdrowie, wygląd i samopoczucie.
Kwasy omega- 3 na lepszą odporność
Kolejnym produktem, a raczej składnikiem, którego nie może zabraknąć w diecie zimowej są kwasy omega-3. Można je znaleźć w olejach roślinnych, rybach, orzechach, a także niektórych nasionach. Warto wiedzieć, że są one niezbędne do tego, by praca układu odpornościowego była wzmocniona. Dzięki nim organizm znacznie lepiej radzi sobie z atakami drobnoustrojów chorobotwórczych. Warto również wiedzieć, że są one potrzebne do zachowania dobrej pamięci i zdolności do logicznego myślenia. Dzięki nim mózg jest wzmocniony, a co więcej chroniony przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Kwasy omega-3 dbają także o prace układu krwionośnego. Ich regularne spożywanie obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Pamiętając o tych kilku zasadach zdrowej diety w sezonie zimowym, można utrzymać dobrą kondycję, samopoczucie i wyląd nawet w pochmurne dni. Trzeba tak niewiele, by czuć się doskonale w swoim ciele każdego dnia i mieć energię do pracy nad sobą.