Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Z OSTATNIEJ CHWILI:
  • „Biblioteka jest wśród nas” - GOK w Suścu
  • „Biblioteka jest wśród nas” - GOK w Suścu
Reklama Akademia Mali Odkrywcy

Najważniejsze technologie produkcji opakowań spożywczych

Branża spożywcza w szczególny sposób musi zadbać o bezpieczeństwo łatwo psujących się produktów. Stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia wymusza na producentach konieczność poszukiwania innowacyjnych rozwiązań, które pozwolą w bezpieczny sposób przetransportować żywność z hali produkcyjnej do sklepów, a stamtąd do koszyków klientów. Formowanie wtryskowe, a może termoformowanie – jakie technologie są najchętniej wykorzystywane w branży spożywczej? Sprawdzamy!
  • 29.12.2020 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Najważniejsze technologie produkcji opakowań spożywczych

2 najpopularniejsze technologie produkcji opakowań spożywczych

Formowanie wtryskowe

To jedna z najpopularniejszych technologii produkcji opakowań spożywczych. Z powodzeniem stosowana już od połowy ubiegłego wieku, choć, w związku z dynamicznym rozwojem branży, nieustannie udoskonalana. Formowanie wtryskowe wykorzystywane jest do produkcji opakowań z różnego rodzaju plastiku m.in. polipropylenu oraz polistyrenu wysoko- lub niskoudarowego. Na czym polega? Podgrzane do odpowiedniej temperatury i uplastycznione tworzywo jest przelewane do formy, w której zastyga. Technologia formowania wtryskowego pozwala uzyskać produkty o dowolnym kształcie. Opakowania z tworzyw sztucznych powstałe za pomocą tej technologii są chętnie wykorzystywane m.in. przed producentów lodów czy nabiału (także w segmencie marek premium).

Termoformowanie

Tworzywo sztuczne takie jak polipropylen (PP) czy polistyren (PS) ze względu na swoje właściwości doskonale nadaje się do obróbki ciśnieniowej i termicznej. Jak przebiega proces termoformowania? Folia z tworzywa sztucznego (najczęściej PP, PS lub PET) jest podgrzewana, a gdy uzyska odpowiednią temperaturę, formuje się z niej opakowania o określonym kształcie. Termoformowanie przebiega automatycznie. Dzięki temu nowoczesne przedsiębiorstwa posiadające własne parki maszynowe są w stanie w bardzo krótkim czasie zrealizować nawet bardzo duże zlecenia. Z folii PP lub PS powstają m.in. opakowania do lodów impulsowych oraz inne opakowania spożywcze. Wiele firm korzysta z termoformowania jako alternatywy dla nieco droższego formowania wtryskowego.

IML (In-Mould Labelling), czyli zdobienie też ma znaczenie

Tradycyjne etykiety pod wpływem wilgoci lub innych czynników zewnętrznych mogą się odklejać od opakowania. Technologia In-Mould Labelling pozwala trwale połączyć etykietę z opakowaniem już na etapie produkcji pojemnika. Oba elementy powstają z jednego tworzywa, dzięki czemu po opróżnieniu w całości nadają się do recyklingu. Z tej technologii chętnie korzystają producenci lodów. Dzięki temu mają pewność, że opakowania narażone na działanie wilgoci, niskich temperatur oraz innych czynników zewnętrznych dotrą do klienta w takim stanie, w jakim opuściły halę produkcyjną.

Która technologia będzie najlepsza dla mojej firmy?

Termoformowanie czy formowanie wtryskowe – co wybrać? To pytanie, które zadają sobie wszyscy producenci żywności. Wybór technologii jest uzależniony od wielu czynników m.in. od materiału, z którego ma zostać wykonany produkt, jego przeznaczenia czy wielkości zamówienia. Przed podjęciem współpracy z firmą produkującą opakowania spożywcze warto dowiedzieć się, jakie technologie oferuje, czy dysponuje nowoczesnym parkiem maszynowym, a także, czy istnieje możliwość stworzenia opakowania na zamówienie.


 

Materiał Partnera


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: AnnaTreść komentarza: Moja ulubiona audycja w nowej odsłonie powraca, bardzo dobra wiadomość! Słucham zawsze jak tylko mam możliwość w radiu, ale kiedy nie mogę to lubię odsłuchiwać audycję na waszej stronie. PozdrawiamData dodania komentarza: 26.10.2025, 22:47Źródło komentarza: Audycja pielgrzymkowa wraca na antenę Katolickiego Radia ZamośćAutor komentarza: Halina KwiatkowskaTreść komentarza: Gratulacje dla naszych nauczycieli z Przedszkola w Kalinowicach. Jestem dumna i dziękuję za waszą pracę i zaangażowanie.Data dodania komentarza: 25.10.2025, 14:53Źródło komentarza: Tydzień chleba i produktów zbożowych w przedszkolu w Kalinowicach (Gmina Zamość)Autor komentarza: AlaTreść komentarza: Bardzo dobra wiadomość, często słuchałam audycji, a kiedy nie mogłam odsłuchiwałam na stronie. Nie mogę doczekać się na nową odsłonę audycji pielgrzymkowej.Data dodania komentarza: 24.10.2025, 20:28Źródło komentarza: Audycja pielgrzymkowa wraca na antenę Katolickiego Radia ZamośćAutor komentarza: MieciuTreść komentarza: Impreza była super 😁. Tylu wspaniałych ludzi, starych i młodszych pracowników, piękne przemówienie pani Prezes. Idealna obsługa kelnerska, przepyszne posiłki. Życzę kolejnych 25 lat i więcej.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 14:54Źródło komentarza: 25-lecie Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w TyszowcachAutor komentarza: ChristopherTreść komentarza: ...Buenos Ares, that's right :-) Ks. dr Michał to prawdziwy ksiądz z powołania, nie tylko kanclerz swego czasu ale i taki 'proboszcz' powiedzmy, dbający o parafię - posługa na rodzinnej parafii - odprawianie mszy, konfesjonał a zarazem skromny człowiek. Salutations :-)Data dodania komentarza: 16.10.2025, 14:45Źródło komentarza: Ekwador oczami misjonarza - opowieść o Kościele, posłudze i kulturzeAutor komentarza: ZamosciankaTreść komentarza: Mój syn do tej pory wspomina lekcje geografii w "spoleczniaku" prowadzone przez p. Jacka Podkoscielnego. Genialny nauczyciel, pasjonat i super ciekawy człowiek .Data dodania komentarza: 10.10.2025, 13:45Źródło komentarza: Jacek Podkościelny