Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Menstyl

Kupujemy ekspres przelewowy! Na co zwrócić uwagę?

Kawa jest jednym z najchętniej pitych przez Polaków porannych naparów. Każdy z nas ma swoją ulubioną i chociaż nadal często jest to tradycyjna „zalewajka” z fusami, to coraz częściej sięgamy też po kawy parzone po włosku czy amerykańsku. Masz ochotę mocną, czarną kawę bez fusów? Nie musisz szukać kawiarni. Uzupełnij kuchenne AGD ekspresem przelewowym i ciesz się aromatyczną kawą we własnej kuchni.
  • 12.11.2019 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Kupujemy ekspres przelewowy! Na co zwrócić uwagę?

Kawa po amerykańsku i kawa po włosku – co je różni?

Na początek wyjaśnijmy – chociaż kawa po włosku to espresso, to kawą po amerykańsku wcale nie jest americana. Do zaparzenia espresso potrzebujemy zawsze dokładnie odmierzonej porcji kawy (7,5 g na pojedynczy szot, 15 g na podwójny), którą następnie należy zmielić na odpowiednią grubość – zawodowi bariści na zgłębienie tej wiedzy poświęcają długie godziny. Czas parzenia powinien wynosić 27 sekund, podczas których uzyskać można 30 – 60 ml naparu. Idealne espresso powinna wieńczyć delikatna pianka. Na bazie espresso możemy przygotować inne klasyczne kawy: cappuccino, latte, flat white i właśnie americanę. Do zrobienia tej ostatniej do kawy wystarczy po prostu dodać wrzątku.

Kawa amerykańska to natomiast kawa parzona w zupełnie inny sposób. Do jej przygotowania ziarno nie musi być tak drobiazgowo odmierzona ani dokładnie zmielone, grubością powinna przypominać kryształki cukru. Również czas parzenia jest znacznie dłuższy – może on wynosić aż do 5 minut. Woda parząca espresso poddawana jest działaniu ciśnienia, dzięki czemu jej wyrzut jest szybki i intensywny. Tymczasem metoda parzenia kawy amerykańskiej to przelewająca się powoli gorąca woda, stąd też potoczna nazwa kawy – przelewowa. Warto zauważyć, że kofeina wydziela się z ziaren pod wpływem gorącej wody, dlatego im dłużej jest mu poddawana, tym mocniejsza będzie kawa.

Espresso i kawa przelewowa różnią się też diametralnie w smaku. Espresso jest bardzo intensywne, co często zniechęca osoby nieprzepadające za wyrazistą goryczką. Kawa przelewowa jest znacznie delikatniejsza i można w niej wyczuć nuty czekolady, orzechów lub owoców, w zależności od mieszkanki użytego ziarna.

Ważne cechy ekspresów przelewowych

Ze względu na zupełnie inny sposób parzenia, ekspresy przelewowe są znacznie prostsze w obsłudze. Wystarczy nasypać zmielone ziarno do filtra i włączyć ekspres, by po kilku minutach móc cieszyć się smakiem napoju. Sprawdź, jakie ekspresy przelewowe znajdziesz w Neo24: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/ekspresydokawy.html

 Ekspresy przelewowe są do siebie podobne, jednak różnią je pewnie drobiazgi, wpływające na wygodę korzystania z nich. Są to:

pojemność dzbanka

Jaką wybrać? To zależy, czy kawę będziesz przygotowywać dla jednej lub dwóch osób, czy raczej dla sześciu lub więcej. Zbyt mały dzbanek sprawi, że kawę na śniadanie dla wieloosobowej grupy trzeba będzie parzyć na dwa razy. Dzbanki dostępne są w dwóch wersjach: metalowych i szklanych. Szklane pozwalają na łatwą kontrolę ilości gotowej kawy, ale metalowe są mniej podatne na uszkodzenia.

rodzaj filtra

Wewnątrz każdego urządzenia znajduje się miejsce, do którego przed parzeniem sypiemy kawę. Większość z nich wymaga stosowania papierowych filtrów, dlatego trzeba pamiętać o ich regularnym uzupełnianiu. Jeśli obawiasz się, że będziesz mieć z tym problem, poszukaj urządzenia z filtrem wielokrotnego użytku. Po zaparzeniu kawy wystarczy go opróżnić, wyczyścić i będzie znowu gotowy do działania.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: ZamosciankaTreść komentarza: Pani Małgosia to nasz skarb narodowy!Data dodania komentarza: 25.07.2025, 16:48Źródło komentarza: Małgorzata FarionAutor komentarza: Teresa i MieczyslawTreść komentarza: Szcęść Boże w drodze. Uklondla MatuchnyData dodania komentarza: 1.07.2025, 11:02Źródło komentarza: Łukowscy pielgrzymi w drodze do Pani RoztoczaAutor komentarza: Józefa z HrubieszowaTreść komentarza: dużo.zdrowia wam pielgrzymi chrubieszowscy Niech Matuchna Krasnobrodzka otuli was swoim matczynym płaszczem niech łogosławi wam i waszym rodzinom w codzienmym jakze trudnym.zyciu niech błogosławi księdzu w posłudze kapłanskiej przez całe zycie dozo zdrowia i wytrwałoscj po.odlcie się i zamnie ja niestety niemoge wziąc udziału w pieszej pielgrzymce a szkoda poniewarz mieszkam.pozagranico polski juz 28 lat ale jako.dziecko co roku jezdziłam do krasnobrodu na odpust bardzo ładne miejsce ale jak wiadomo pracy niemaData dodania komentarza: 27.06.2025, 17:06Źródło komentarza: Piesza pielgrzymka z Hrubieszowa do Krasnobrodu 2024Autor komentarza: Krzysztof D.Treść komentarza: Rozmowa z Kasią Mirowską, kosmetologiem, porusza istotny temat ochrony przeciwsłonecznej, która zyskała na znaczeniu szczególnie w okresie letnim. Podkreślono, że stosowanie SPF jest ważne nie tylko podczas słonecznych dni, ale także w pochmurne, co jest często pomijane. Dobór odpowiedniego produktu oraz wiedza na temat jego skuteczności w ochronie przed starzeniem to kluczowe elementy dbałości o skórę. Praktyczne wskazówki, które zostały przedstawione, mogą znacznie ułatwić wprowadzenie codziennej rutyny ochrony przeciwsłonecznej, co jest nie tylko kwestią estetyki, ale także zdrowia skóry na dłuższą metę. To wartościowa rozmowa dla każdego, kto chce świadomie dbać o swoją skórę przez cały rok.Data dodania komentarza: 23.06.2025, 19:17Źródło komentarza: Kasia MirowskaAutor komentarza: AniaTreść komentarza: Temat bardzo ważny i na czasie Brawo Kasiu💪Data dodania komentarza: 23.06.2025, 10:59Źródło komentarza: Kasia MirowskaAutor komentarza: Anna GarczynskaTreść komentarza: Brawo 👏👏Data dodania komentarza: 13.06.2025, 19:17Źródło komentarza: Michał Adamczuk