We Włoszech jedynym sosem stosowanym podczas wypieku pizzy jest ten pomidorowy, którym smaruje się ciasto przed posypaniem serem i dodatkami. Gotowej już pizzy nie polewa się żadnym sosem – dopuszczalne jest jedynie lekkie skropienie jej oliwą z oliwek. Tymczasem w Polsce naszą narodową miłość do sosów przełożyliśmy również na to włoskie danie. Bez względu na to, gdzie zamawiamy pizzę – w Lublinie, Rzeszowie czy Opolu – oczekujemy, że będzie do niej dołączony przynajmniej jeden wybrany sos.
A jakie są najpopularniejsze?
- Sos pomidorowy – niektórzy lubią jeszcze bardziej podkreślić pomidorowy smak pizzy i decydują się na taki właśnie sos. Zazwyczaj wykonywany jest ze świeżych pomidorów wzbogaconych przecierem, doprawiony bywa czosnkiem, pieprzem, cebulą, bazylią lub oregano.
- Sos czosnkowy – pasuje do wielu rodzajów pizzy, zarówno mięsnej, jak i wegetariańskiej, a nawet z owocami. Ważne, by był przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, a nie majonezu lub śmietany. Absolutnie nie zaszkodzi to jego smakowi, a sprawi, że będzie mniej kaloryczny.
- Sos meksykański – przygotowywany na bazie sosu pomidorowego, ale o wiele ostrzejszy. Bywa bowiem doprawiony pieprzem kajeńskim, chilli, niekiedy jest do niego wkrojona papryczka jalapeno. Oczywiście nie może w nim zabraknąć świeżych ziół: kolendry, tymianku, natki pietruszki.
- Sos tysiąca wysp – jego podstawowym składnikiem jest majonez, który łączy się ze zmiksowanymi (lub bardzo drobno posiekanymi) jajkami na twardo, świeżą papryką, piklami, pietruszką, cebulą i oliwkami. Do tego nieodzowny jest sos chili, choć ogólnie sos tysiąca wysp ma łagodny posmak.
A Ty który lubisz najbardziej?