Herbatę żółtą klasyfikuje się pomiędzy herbatami zielonymi a oolongami. Pochodzą one z chińskich prowincji Anhui, Syczuanu i Hunan, gdzie są wytwarzane w bardzo małych ilościach. Liście preparuje się podobnie jak liście herbaty białej, ale pozwala się im na dłuższe schnięcie, co powoduje lekką fermentację. W przypadku najwyższej jakości gatunków herbat, proces ten może być powtarzany nawet do kilku razy i może trwać od kilkunastu godzin do 4 dni. Właściwie przygotowany napar z suszu żółtej herbaty posiada barwę jasnożółtą, świeży, delikatny smak i piękny aromat z lekką nutą czekolady.
Żółta herbata - jakie są jej właściwości?
Herbata żółta zawiera duże ilości przeciwutleniaczy (flawonoidów) co sprawia, ze działa silnie antyoksydacyjnie. Antyoksydanty mają szerokie właściwości zdrowotne. Zwalczają wolne rodniki i wspomagają profilaktykę przeciwnowotworową. Przeciwutleniacze spowalniają także proces starzenia. Wspomagają również odchudzanie oraz wzmacniają odporność, zapobiegając rozwojowi w organizmie infekcji wirusowych lub bakteryjnych.
Żółta herbata w przeciwieństwie do innych gatunków zawiera małe ilości kofeiny, znanej w herbacie jako teina. Dzięki temu nie ma żadnych przeciwwskazań, by pić ją przed snem. Jest również odpowiednia dla osób chorujących na nadciśnienie tętnicze. Co więcej, obecne w herbacie katechiny skutecznie obniżają poziom cholesterolu i wykazują dobroczynny wpływ na serce. Twierdzi się także, iż dobroczynne związki zawarte w składzie żółtej herbaty przyczyniają się do poprawy pracy mózgu, co przekłada się na zwiększenie koncentracji i łatwość w zapamiętywaniu. Z tego powodu napój ten często wybierany jest przez uczniów, studentów oraz osoby pracujące umysłowo.
Żółta herbata jak https://www.czasnaherbate.net/herbaty-zolte-c-2_83.html wyróżnia się także silnymi właściwościami oczyszczającymi – obecne w niej związki potrafią wiązać toksyny, które są później z łatwością wyprowadzane z organizmu. Cesarski napar pozytywnie wpłynie także na zęby, ponieważ jego liście zawierają fluor, który wzmacnia ich szkliwo. Ponadto regularne spożywanie napoju niszczy bakterie wywołujące próchnicę. Warto jednak pamiętać, by nie przesadzać z ilością herbaty. Jej nadmiar może przyczynić się do powstawania osadu na zębach.
Herbatę żółtą, podobnie jak zieloną czy białą powinno parzyć się w nieco niższej temperaturze, nie przekraczającej 85 stopni Celsjusza. Tylko w takich warunkach można otrzymać napar o najwyższej jakości. Zalecany sposób przygotowania polega na zalaniu nasypanego do naczynia suszu wodą i parzeniu przez około 3 minuty. Żółta herbata przygotowywana zbyt długo będzie gorzka, cierpka i niesmaczna. Należy także pamiętać, że jak przystało na cesarski napar, żółtej herbaty nie kupi się po prostu w markecie, to w końcu prawdziwy rarytas.