Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Menstyl

Kultura japońska na co dzień, czyli o pięknie zawartym w sushi

Poznawanie innych krajów i kultur wzbogaca nas na wiele różnych sposobów. Nie tylko poszerzamy w ten sposób swoje horyzonty, ale także uzyskujemy możliwość, by z odmiennej perspektywy spojrzeć na własne dziedzictwo i tradycje, i tym samym lepiej je zrozumieć. Niewiele może w tym względzie zastąpić podróże, ale nie każdy – zwłaszcza w przypadku bardzo odległych miejsc – może sobie na nie pozwolić. Dlatego sięgamy po książki, filmy lub audycje radiowe, a kiedy chcemy poszerzyć nasze zmysłowe doznania także po typowe dla danego regionu przysmaki, co obecnie, dzięki portalom do zamawiania jedzenie online, nie wymaga nawet wychodzenia z domu. Wybierzemy się zatem do Japonii i odkryjmy fascynujący świat sushi!
  • 30.01.2019 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Kultura japońska na co dzień, czyli o pięknie zawartym w sushi

Menu japońskich restauracji, takich jak np. Sensi Sushi, początkujących kulinarnych podróżników przyprawić może o niemały zawrót głowy. Sashimi, nigiri, hosomaki, futomaki, gunkan … Co oznaczają te pojęcie i jakie potrawy kryją się za nimi? Tak, łatwo się w tym odrobinę pogubić, dlatego przygotowaliśmy miniaturowy leksykon:

Sashimi to japońsku sposób podawania surowych ryb, owoców morza oraz mięs. Przy pomocy bardzo ostrego noża (japońska stal zaliczana jest do najlepszych na świecie) składniki krojone są na cieniutkie plastry lub w kostkę i serwowane same lub z minimalnym dodatkiem przypraw. Nigiri w języku japońskim oznacza „ściskać”, „ręcznie formować”. Jest to jedna z podstawowych form serwowania sushi – potrawa składa się z uformowanego w kształt prostopadłościanu lub wałeczka ryżu z dodatkiem octu i ułożonego na wierzchu plastra surowej ryby lub np. krewetki. Hosomaki i futomaki to najsilniej kojarzone na świecie z pojęciem sushi warianty tej japońskiej potrawy. Maki oznacza po japońsku „zawijać”, hoso „cienki”, a futo „gruby”. Hosomaki i futomaki to zatem odpowiednio cienkie (z jednym składnikiem) i grube (z minimum 4 składnikami) rolki, stworzone poprzez umiejętne (przy pomocy bambusowej maty) zwinięcie ryżu i innych dodatków w sprasowany płat z wodorostów nori. Przygotowana w ten sposób rolka krojona jest na plastry mniej więcej 2-3 centymetrowej grubości. Maki mogą być podawane na nieskończenie wiele sposobów, popularnym wariantem są np. uramaki, od japońskiego „ura”, czyli „odwrócony”, z ryżem na wierzchu rolki zamiast w środku. Gunkan to po japońsku – uwaga! – „okręt wojenny”. Za tą trochę niebezpiecznie brzmiąca nazwą nie kryje się jednak nic innego jak nigiri owinięte w paseczek nori i udekorowane na wierzchu nadzieniem, np. kawiorem.

Skoro wiemy już trochę „co”, warto powiedzieć także kilka słów o tym „jak”. Zamawiając sushi do domu, otrzymamy je wraz z porcją imbiru, wasabi (ostrego japońskiego chrzanu), sosem sojowym i zestawem pałeczek. Po co to wszystko? Jedzenie sushi służy w Japonii nie tylko zaspokojeniu potrzeb żywieniowych, ale jest także swoistym rytuałem, w którym liczy się każdy detal.

Oto kilka ogólnych wskazówek: Sushi można, acz nie trzeba jeść pałeczkami, Japończycy zazwyczaj jadają je rękoma. Imbir spożywamy pomiędzy kolejnymi kęsami sushi, sprawi to, że oczyścimy kubeczki smakowe, i smak każdego misternie przygotowanego kawałeczka będziemy mogli należycie docenić. Na sushi nakładami niewielką ilość wasabi (nie należy przesadzać, aby nie zepsuć harmonii smaków), delikatnie zanurzamy je w sosie sojowym (jeśli jest to nigiri, w sosie moczymy tylko rybę, nigdy zaś ryż) i wkładamy do ust.

Kolejność jedzenia różnych rodzajów sushi nie jest z góry narzucona, ale warto pamiętać, że maki szybko tracą wilgoć i po pewnym czasie nie będę smakowały już tak wybornie, a także że białe ryby mają delikatniejszy smak i rozpoczęcie ucztowania właśnie od nich będzie dobrym wyborem.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: GośćTreść komentarza: Niech Bóg błogosławi księdzu Pawłowi za często wypowiadane słowa na zakończenie mszy;, módlmy się za tych,którzy prosili Nas o modlitwę,którym modlitwę jesteśmy winni i którzy tej modlitwy teraz bardzo potrzebują . Nie jestem z tej parafii ,ale czasem bywam albo oglądam i bardzo jestem wdzięczna.I księdzu proboszczowi za wrażliwość na chorych.Niech dobry Bóg wynagrodzi.Data dodania komentarza: 20.04.2025, 19:29Źródło komentarza: Wielka Sobota - cisza, która prowadzi do światłaAutor komentarza: DiscoManiakTreść komentarza: Bardzo brakuje mi tej szkoły. Ciepła i przytulna...Data dodania komentarza: 18.04.2025, 21:04Źródło komentarza: Wieczornica w Hucie TarnawackiejAutor komentarza: WJRTreść komentarza: Z okazji ustanowienia Kapłaństwa życzymy wielu łask Bożych i siły Ducha Świętego w posłudze! 🙏 "Nie wyście Mnie wybrali, ale Ja was wybrałem i przeznaczyłem was na to, abyście szli i owoc przynosili, i aby wasz owoc trwał.” Wspólnota w Jego rękuData dodania komentarza: 17.04.2025, 22:35Źródło komentarza: Msza Krzyżma w zamojskiej KatedrzeAutor komentarza: TomaszTreść komentarza: Bardzo piękna i wzruszająca inscenizacja Misterium Męki Pańskiej przygotowane przez Stowarzyszenie Moje NowosiółkiData dodania komentarza: 17.04.2025, 11:14Źródło komentarza: Misterium Męki Pańskiej w TelatynieAutor komentarza: AKTreść komentarza: Gratulacje Angelika !!!!Data dodania komentarza: 15.04.2025, 10:58Źródło komentarza: Biłgoraj. Świąteczny stół w ZSZiOAutor komentarza: MariuszTreść komentarza: Bardzo fajna inicjatywa w tamtym roku skorzystałem tak że i w tym roku tak zrobię.Data dodania komentarza: 14.04.2025, 13:43Źródło komentarza: Rekolekcje wielkopostne "ostatniej szansy" 2025. Dzień III