Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Z OSTATNIEJ CHWILI:
  • „Biblioteka jest wśród nas” - GOK w Suścu
  • „Biblioteka jest wśród nas” - GOK w Suścu
Reklama Akademia Mali Odkrywcy

Wosk pszczeli, propolis, pierzga – naturalne skarby ula i ich zastosowanie

Pszczelarstwo to nie tylko miód. Choć złocisty nektar bywa główną motywacją do założenia pasieki, każdy doświadczony pszczelarz wie, że ul kryje o wiele więcej cennych substancji. Wosk, pyłek pszczeli, propolis i pierzga to prawdziwe dary natury, o potężnych właściwościach i szerokim zastosowaniu — zarówno w medycynie naturalnej, kosmetyce, jak i kuchni. Poznaj bliżej te trzy skarby ula – ich pochodzenie, właściwości i sposoby, w jakie możesz wykorzystać je na co dzień.
  • 05.09.2025 09:34
Wosk pszczeli, propolis, pierzga – naturalne skarby ula i ich zastosowanie

Wosk pszczeli – złoto w plastrach

Wosk to naturalna wydzielina gruczołów woskowych młodych pszczół robotnic. Wytwarzają go w celu budowy plastrów, w których przechowują miód, pyłek i wychowują młode.

Zastosowanie:

  • Kosmetyki: to składnik wielu balsamów do ust, kremów, maści – działa ochronnie, natłuszcza, zatrzymuje wilgoć.
  • Świece: woskowe świece pszczele palą się dłużej, nie dymią i wydzielają delikatny, miodowy zapach.
  • Domowa chemia i rzemiosło: idealny do impregnacji drewna, produkcji naturalnych past do podłóg czy ekologicznych woskowijek (zamiast folii spożywczej).

Ciekawostka:
Naturalny wosk pszczeli jest jedynym woskiem pochodzenia zwierzęcego używanym w przemyśle spożywczym jako dodatek E901 – powlekający owoce czy drażetki.

Pyłek pszczeli – naturalna multiwitamina

Pyłek to zbiór mikroskopijnych ziarenek kwiatowych, które pszczoły zbierają i formują w niewielkie kuleczki, dodając do nich ślinę i nektar. Przenoszą je w tzw. koszyczkach na tylnych nogach do ula, gdzie służy jako podstawowe źródło białka dla całej rodziny pszczelej.

Zastosowanie:

  • Suplement diety: pyłek zawiera ponad 200 substancji aktywnych, w tym aminokwasy, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy, minerały (magnez, potas, cynk) i enzymy.
  • Wsparcie organizmu: wzmacnia odporność, poprawia przemianę materii, wspiera pracę wątroby i reguluje układ hormonalny.
  • Poprawa kondycji fizycznej i psychicznej: ceniony przez sportowców i osoby pracujące umysłowo – zwiększa energię, poprawia koncentrację i redukuje zmęczenie.

Jak stosować?
Najlepiej przyjmować go na czczo, po wcześniejszym namoczeniu w letniej wodzie (nie gorącej!). Dzienna porcja to 1–2 łyżeczki dla dorosłych. Kuracje pyłkowe najlepiej prowadzić cyklicznie – przez 4–6 tygodni, szczególnie wiosną i jesienią.

Propolis – pszczele lekarstwo z żywicy

Propolis (kit pszczeli) to żywiczna substancja zbierana przez pszczoły z pąków drzew (np. topoli, brzozy), którą wzbogacają własnymi enzymami. Służy im do dezynfekcji ula, uszczelniania szczelin i ochrony przed grzybami, bakteriami i wirusami.

Zastosowanie:

  • Medycyna naturalna: działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Stosowany w leczeniu aft, stanów zapalnych gardła, przeziębień, ran i oparzeń.
  • Nalewki i spraye: popularna forma ekstraktu z propolisu, idealna do stosowania punktowego lub jako płukanka.
  • Kosmetyki: dodatek do past do zębów, kremów i toników – skutecznie działa na cerę trądzikową i wrażliwą.

Uwaga:
Propolis może uczulać – przed pierwszym użyciem warto zrobić test alergiczny.

Pierzga – superfood prosto z ula

To sfermentowany pyłek kwiatowy, miód i enzymy pszczele. Pszczoły ubijają go w komórkach plastra, tworząc „zapasy na zimę”. Dzięki naturalnej fermentacji mlekowej pierzga staje się łatwiej przyswajalna i znacznie bogatsza w składniki odżywcze.

Zastosowanie:

  • Suplementacja: naturalne źródło białka, witamin (szczególnie z grupy B), enzymów i mikroelementów.
  • Wzmocnienie odporności: regularne spożywanie pierzgi wspiera układ immunologiczny, poprawia koncentrację i ogólną kondycję organizmu.
  • Regeneracja: polecana rekonwalescentom, sportowcom, osobom narażonym na stres lub pracującym umysłowo.

Jak spożywać?
Najlepiej na czczo – 1–2 łyżeczki dziennie, rozpuszczone w wodzie lub miodzie. Nie należy jej podgrzewać – straci swoje najcenniejsze właściwości.

Wnioski

Ul to mikrokosmos natury – pełen cennych substancji, które możemy wykorzystywać nie tylko dla smaku, ale i zdrowia. To nie tylko produkty uboczne pszczelarstwa, ale pełnoprawne „naturalne lekarstwa”, które zasługują na miejsce w każdej domowej apteczce.

Zacznij odkrywać skarby ula na nowo – docenisz je nie tylko jako pszczelarz, ale przede wszystkim jako świadomy użytkownik dobrodziejstw natury.

Wysokiej jakości produkty pszczele z polskiej pasieki oferowane są przez sklep pszczelarski BARĆ. 

 

Artykuł sponsorowany


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: AnnaTreść komentarza: Moja ulubiona audycja w nowej odsłonie powraca, bardzo dobra wiadomość! Słucham zawsze jak tylko mam możliwość w radiu, ale kiedy nie mogę to lubię odsłuchiwać audycję na waszej stronie. PozdrawiamData dodania komentarza: 26.10.2025, 22:47Źródło komentarza: Audycja pielgrzymkowa wraca na antenę Katolickiego Radia ZamośćAutor komentarza: Halina KwiatkowskaTreść komentarza: Gratulacje dla naszych nauczycieli z Przedszkola w Kalinowicach. Jestem dumna i dziękuję za waszą pracę i zaangażowanie.Data dodania komentarza: 25.10.2025, 14:53Źródło komentarza: Tydzień chleba i produktów zbożowych w przedszkolu w Kalinowicach (Gmina Zamość)Autor komentarza: AlaTreść komentarza: Bardzo dobra wiadomość, często słuchałam audycji, a kiedy nie mogłam odsłuchiwałam na stronie. Nie mogę doczekać się na nową odsłonę audycji pielgrzymkowej.Data dodania komentarza: 24.10.2025, 20:28Źródło komentarza: Audycja pielgrzymkowa wraca na antenę Katolickiego Radia ZamośćAutor komentarza: MieciuTreść komentarza: Impreza była super 😁. Tylu wspaniałych ludzi, starych i młodszych pracowników, piękne przemówienie pani Prezes. Idealna obsługa kelnerska, przepyszne posiłki. Życzę kolejnych 25 lat i więcej.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 14:54Źródło komentarza: 25-lecie Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w TyszowcachAutor komentarza: ChristopherTreść komentarza: ...Buenos Ares, that's right :-) Ks. dr Michał to prawdziwy ksiądz z powołania, nie tylko kanclerz swego czasu ale i taki 'proboszcz' powiedzmy, dbający o parafię - posługa na rodzinnej parafii - odprawianie mszy, konfesjonał a zarazem skromny człowiek. Salutations :-)Data dodania komentarza: 16.10.2025, 14:45Źródło komentarza: Ekwador oczami misjonarza - opowieść o Kościele, posłudze i kulturzeAutor komentarza: ZamosciankaTreść komentarza: Mój syn do tej pory wspomina lekcje geografii w "spoleczniaku" prowadzone przez p. Jacka Podkoscielnego. Genialny nauczyciel, pasjonat i super ciekawy człowiek .Data dodania komentarza: 10.10.2025, 13:45Źródło komentarza: Jacek Podkościelny