Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Zielony Zakątek

Cukier nie krzepi!

Nazywany jest białą śmiercią. Negatywnie wpływa na wiele organów w naszym organizmie.
Cukier nie krzepi!

Autor: Pixabay.com

Jedna, dwie łyżeczki cukru do kawy czy herbaty – wydaje się niewiele. Ale zapominamy, że ilość cukru, jaką spożywamy ma wpływ na każdy organ naszego ciała. I nie chodzi tu jedynie o wygląd i dodatkowe kilogramy. Dieta bogata w cukier ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Tyjemy na potęgę, tyją nasze dzieci, a stąd prosta droga do nadciśnienia, problemów z jelitami czy nerkami i cukrzycy. A ta atakuje podstępnie – mówi dr Elżbieta Kramarczuk, internista, diabetolog ze szpitala papieskiego w Zamościu:

POSŁUCHAJ

Ignorancja w tym zakresie to błąd, bo cukrzyca to choroba wiążąca się z wieloma problemami i powikłaniami.

POSŁUCHAJ

Często pilnujemy się, by nie zjadać zbyt wielu słodkich przekąsek, ciastek i deserów. Zapominamy jednak, że cukier jest zawarty w wielu innych produktach – mówi specjalista ds. żywienia Aleksandra Matwij.

POSŁUCHAJ

Nie jednemu z nas trudno pożegnać się z tym co słodkie i pyszne. Aleksandra Matwij zachęca, by wprowadzić pewne dobre zmiany.

POSŁUCHAJ

Warto też zwrócić uwagę na to, co pijemy. Smakowe wody to również jedna z wielu cukrowych pułapek.

POSŁUCHAJ

Mimo wielu przestróg i apeli lekarzy, a nawet wprowadzonego podatku cukrowego, spożycie cukru przez Polaków stale rośnie. Każdy z nas w ciągu roku zjada ok. 40 kg cukru, z czego ok. 33kg znajduje się w produktach przetworzonych. Co roku wzrasta także liczba osób chorych na cukrzycę. Mamy w kraju 3 mln osób chorych na cukrzycę, kolejnych 5 mln zmaga się ze stanem przedcukrzycowym.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze