
Wegetarianizm polega na świadomym wykluczeniu mięsa z codziennej diety, a jadłospis oparty jest głównie na roślinach, a więc na warzywach i owocach oraz na produktach mlecznych i jego przetworach. Z kolei weganizm jest odmianą wegetarianizmu, która polega na spożywaniu wyłącznie żywności pochodzenia roślinnego.
Oznacza to, że podstawą diety wegańskiej są przede wszystkim warzywa, owoce, rośliny strączkowe i ich przetwory, a także produkty zbożowe typu: orzechy, migdały, nasiona, pestki i oleje roślinne. Czym charakteryzuje się ta dieta powiedziała dietetyk Kinga Stopa.

Dlaczego coraz częściej ludzie rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego?

Jakimi produktami można wzbogacić dietę wegańska, by dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin?

Zdaniem Kingi Stopy zdrowsza jest dieta wegetariańska czy wegańska?

Dieta wegańska pozwala zapobiec wielu chorobom m.in.: otyłości, cukrzycy typu drugiego oraz zmniejsza ryzyko zachowania na nowotwory. Chcąc całkowicie zrezygnować z mięsa warto wcześniej jednak wykonać komplet podstawowych badań, a następnie wyniki skonsultować z lekarzem specjalistą. Więcej o diecie wegańskiej usłyszą Państwo w Poradniku dietetycznym w piątek (17.03) o godz. 9.40, na który serdecznie zapraszamy.