Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 29 października 2025 18:54
Z OSTATNIEJ CHWILI:
  • „Biblioteka jest wśród nas” - GOK w Suścu
  • „Biblioteka jest wśród nas” - GOK w Suścu
Reklama Menstyl

Wyjątkowe dania regionalne w centrum Kazimierza Dolnego – Willa Pod Basztą

Długie godziny zwiedzania niewyobrażalnie zaostrzają apetyt. W Kazimierzu Dolnym nie ma problemu z bazą gastronomiczną, ale obok gości, którym nie robi różnicy, czy zjedzą fast food czy wyszukany obiad są i tacy, którzy za punkt honoru stawiają sobie znalezienie restauracji serwującej potrawy regionalne. Tego rodzaju restauracje najczęściej lokują się poza miastem, w otoczeniu lasu albo w gospodarstwach agroturystycznych czy skansenach. Postanowiliśmy więc, że dysponując lokalem w bezpośredniej bliskości starówki, stworzymy właśnie tutaj restaurację, w której obok potraw ogólnopolskich oraz dań na szybko – pizza, hamburger – nasi goście znajdą także potrawy regionalne.
  • 10.06.2019 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Wyjątkowe dania regionalne w centrum Kazimierza Dolnego – Willa Pod Basztą

Tradycyjne smaki Lubelszczyzny

Rzec można, że Lubelszczyzna pierogami i pirogami stoi. I to nie tylko tymi tradycyjnymi, z ciasta przygotowywanego na bazie mąki pszennej ale także pirogami biłgorajskimi robionymi z ciasta drożdżowego albo na bazie ziemniaków i wypełnianymi najrozmaitszymi farszami. Pirogi w odróżnieniu od pierogów piecze się w blaszanej formie, przypominają więc… pasztet i kroi się je na plastry/kromki. Najpopularniejsze – gryczaki – wypełniane są masą z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Pirogi można jeść na zimno i na gorąco.

Lubelską specjalnością są także cebularze - tradycyjne receptury nakazują, aby drobno poszatkowaną cebulę z makiem przygotować na 3-4 godziny przed wypiekiem, a przed włożeniem placków do pieca posolić, aby cebula puściła sok. Ciasto wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem masła i mleka. Cebularze formuje się ręcznie, zwykle mają 15-20 cm średnicy i 1,5 cm grubości.

Pirogi i pierogi, w tym naszą specjalność – piróg kazimierski – najlepiej zjeść w restauracji Hotelu Willa Pod Basztą. Z roku na rok przybywa nam gości, rozszerzamy więc nasze menu o potrawy regionalne, żeby wydatnie przyczyniać się do promocji regionu. Kuchnia Lubelszczyzny uchodzi za prostą, sytą i pożywną. Obok dań na bazie ziemniaków, kasz, białego sera, dań mącznych i jarskich, w tym właśnie rejonie Polski kultywuje się tradycje kuchni myśliwskiej (dziczyzna) oraz często i chętnie serwuje dania z ryb słodkowodnych. Lubelska specjalność to także treściwe domowe zupy.

Domowe jedzenie w sercu Kazimierza

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy goście skłonni są do kulinarnych eksperymentów i próbowania regionalnych smaków. Zwłaszcza dzieci ciężko namówić na skosztowanie czegokolwiek spoza dobrze im znanego menu. Dlatego rozbudowując nasze regionalne menu, nie zapominamy i o tych klientach, którzy preferują dania barowe (flaki, placki ziemniaczane) czy szybkie przekąski jak pizza i nuggetsy. Naszym celem jest stworzenie takiej karty dań, w której znajdzie się miejsce zarówno dla potraw regionalnych w najlepszym lokalnym wydaniu, jak i dla dań ogólnopolskich czy lubianych w całej Europie. Inicjatywa jest tym ciekawsza, że działamy w bezpośredniej bliskości centrum, nasi goście mają więc niepowtarzalną okazję skosztować smaków Lubelszczyzny mając przed oczami widok na Wisłę, a za plecami jeden z najpiękniejszych Rynków w kraju.

 

Naszych gości hotelowych oraz tych, którzy korzystają wyłącznie z restauracji zapraszamy do wybierania dań z menu. Ale jeśli planujecie u nas imprezę rodzinną albo firmową, możemy wspólnie ustalić, co pojawi się na stołach. Dostosujemy się do potrzeb naszych gości, na miejscu przygotujemy najlepsze regionalne dania obiadowe i udowodnimy, że Lubelszczyzna to zagłębie niezwykłych smaków i aromatów. Restauracja Pod Basztą należy do najchętniej odwiedzanych w Kazimierzu. Z przyjemnością obsługujemy pojedyncze osoby, rodziny z dziećmi, jak i grupy zorganizowane. Czyste, jasne wnętrza naszej restauracji wygodnie pomieszczą nawet 60-ciu gości równocześnie. Zapraszamy na pierogi, pirogi, zupy. Dania regionalne, barowe i skomponowane specjalnie z myślą o dzieciach.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: AnnaTreść komentarza: Moja ulubiona audycja w nowej odsłonie powraca, bardzo dobra wiadomość! Słucham zawsze jak tylko mam możliwość w radiu, ale kiedy nie mogę to lubię odsłuchiwać audycję na waszej stronie. PozdrawiamData dodania komentarza: 26.10.2025, 22:47Źródło komentarza: Audycja pielgrzymkowa wraca na antenę Katolickiego Radia ZamośćAutor komentarza: Halina KwiatkowskaTreść komentarza: Gratulacje dla naszych nauczycieli z Przedszkola w Kalinowicach. Jestem dumna i dziękuję za waszą pracę i zaangażowanie.Data dodania komentarza: 25.10.2025, 14:53Źródło komentarza: Tydzień chleba i produktów zbożowych w przedszkolu w Kalinowicach (Gmina Zamość)Autor komentarza: AlaTreść komentarza: Bardzo dobra wiadomość, często słuchałam audycji, a kiedy nie mogłam odsłuchiwałam na stronie. Nie mogę doczekać się na nową odsłonę audycji pielgrzymkowej.Data dodania komentarza: 24.10.2025, 20:28Źródło komentarza: Audycja pielgrzymkowa wraca na antenę Katolickiego Radia ZamośćAutor komentarza: MieciuTreść komentarza: Impreza była super 😁. Tylu wspaniałych ludzi, starych i młodszych pracowników, piękne przemówienie pani Prezes. Idealna obsługa kelnerska, przepyszne posiłki. Życzę kolejnych 25 lat i więcej.Data dodania komentarza: 19.10.2025, 14:54Źródło komentarza: 25-lecie Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych w TyszowcachAutor komentarza: ChristopherTreść komentarza: ...Buenos Ares, that's right :-) Ks. dr Michał to prawdziwy ksiądz z powołania, nie tylko kanclerz swego czasu ale i taki 'proboszcz' powiedzmy, dbający o parafię - posługa na rodzinnej parafii - odprawianie mszy, konfesjonał a zarazem skromny człowiek. Salutations :-)Data dodania komentarza: 16.10.2025, 14:45Źródło komentarza: Ekwador oczami misjonarza - opowieść o Kościele, posłudze i kulturzeAutor komentarza: ZamosciankaTreść komentarza: Mój syn do tej pory wspomina lekcje geografii w "spoleczniaku" prowadzone przez p. Jacka Podkoscielnego. Genialny nauczyciel, pasjonat i super ciekawy człowiek .Data dodania komentarza: 10.10.2025, 13:45Źródło komentarza: Jacek Podkościelny