Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Z OSTATNIEJ CHWILI:
Reklama Menstyl

Wyjątkowe dania regionalne w centrum Kazimierza Dolnego – Willa Pod Basztą

Długie godziny zwiedzania niewyobrażalnie zaostrzają apetyt. W Kazimierzu Dolnym nie ma problemu z bazą gastronomiczną, ale obok gości, którym nie robi różnicy, czy zjedzą fast food czy wyszukany obiad są i tacy, którzy za punkt honoru stawiają sobie znalezienie restauracji serwującej potrawy regionalne. Tego rodzaju restauracje najczęściej lokują się poza miastem, w otoczeniu lasu albo w gospodarstwach agroturystycznych czy skansenach. Postanowiliśmy więc, że dysponując lokalem w bezpośredniej bliskości starówki, stworzymy właśnie tutaj restaurację, w której obok potraw ogólnopolskich oraz dań na szybko – pizza, hamburger – nasi goście znajdą także potrawy regionalne.
  • 10.06.2019 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Wyjątkowe dania regionalne w centrum Kazimierza Dolnego – Willa Pod Basztą

Tradycyjne smaki Lubelszczyzny

Rzec można, że Lubelszczyzna pierogami i pirogami stoi. I to nie tylko tymi tradycyjnymi, z ciasta przygotowywanego na bazie mąki pszennej ale także pirogami biłgorajskimi robionymi z ciasta drożdżowego albo na bazie ziemniaków i wypełnianymi najrozmaitszymi farszami. Pirogi w odróżnieniu od pierogów piecze się w blaszanej formie, przypominają więc… pasztet i kroi się je na plastry/kromki. Najpopularniejsze – gryczaki – wypełniane są masą z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Pirogi można jeść na zimno i na gorąco.

Lubelską specjalnością są także cebularze - tradycyjne receptury nakazują, aby drobno poszatkowaną cebulę z makiem przygotować na 3-4 godziny przed wypiekiem, a przed włożeniem placków do pieca posolić, aby cebula puściła sok. Ciasto wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem masła i mleka. Cebularze formuje się ręcznie, zwykle mają 15-20 cm średnicy i 1,5 cm grubości.

Pirogi i pierogi, w tym naszą specjalność – piróg kazimierski – najlepiej zjeść w restauracji Hotelu Willa Pod Basztą. Z roku na rok przybywa nam gości, rozszerzamy więc nasze menu o potrawy regionalne, żeby wydatnie przyczyniać się do promocji regionu. Kuchnia Lubelszczyzny uchodzi za prostą, sytą i pożywną. Obok dań na bazie ziemniaków, kasz, białego sera, dań mącznych i jarskich, w tym właśnie rejonie Polski kultywuje się tradycje kuchni myśliwskiej (dziczyzna) oraz często i chętnie serwuje dania z ryb słodkowodnych. Lubelska specjalność to także treściwe domowe zupy.

Domowe jedzenie w sercu Kazimierza

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy goście skłonni są do kulinarnych eksperymentów i próbowania regionalnych smaków. Zwłaszcza dzieci ciężko namówić na skosztowanie czegokolwiek spoza dobrze im znanego menu. Dlatego rozbudowując nasze regionalne menu, nie zapominamy i o tych klientach, którzy preferują dania barowe (flaki, placki ziemniaczane) czy szybkie przekąski jak pizza i nuggetsy. Naszym celem jest stworzenie takiej karty dań, w której znajdzie się miejsce zarówno dla potraw regionalnych w najlepszym lokalnym wydaniu, jak i dla dań ogólnopolskich czy lubianych w całej Europie. Inicjatywa jest tym ciekawsza, że działamy w bezpośredniej bliskości centrum, nasi goście mają więc niepowtarzalną okazję skosztować smaków Lubelszczyzny mając przed oczami widok na Wisłę, a za plecami jeden z najpiękniejszych Rynków w kraju.

 

Naszych gości hotelowych oraz tych, którzy korzystają wyłącznie z restauracji zapraszamy do wybierania dań z menu. Ale jeśli planujecie u nas imprezę rodzinną albo firmową, możemy wspólnie ustalić, co pojawi się na stołach. Dostosujemy się do potrzeb naszych gości, na miejscu przygotujemy najlepsze regionalne dania obiadowe i udowodnimy, że Lubelszczyzna to zagłębie niezwykłych smaków i aromatów. Restauracja Pod Basztą należy do najchętniej odwiedzanych w Kazimierzu. Z przyjemnością obsługujemy pojedyncze osoby, rodziny z dziećmi, jak i grupy zorganizowane. Czyste, jasne wnętrza naszej restauracji wygodnie pomieszczą nawet 60-ciu gości równocześnie. Zapraszamy na pierogi, pirogi, zupy. Dania regionalne, barowe i skomponowane specjalnie z myślą o dzieciach.

--- Artykuł sponsorowany ---


Ostatnie komentarze
Autor komentarza: PielgrzymTreść komentarza: O miłosierdzie boże nad Polską. O skuteczna obronę polskich granic. O pokój w Polsce, na Ukrainie I na całym świecie. Za ks.prymasa polski. Amen.Data dodania komentarza: 10.09.2025, 22:55Źródło komentarza: 4.04.2017 parafia pw. św. Brata Alberta w ZamościuAutor komentarza: Grażyna Amrosz-ŁomnickaTreść komentarza: Fantastyczny pomysł, który już widać, że się sprawdził. Byłam częścią tych spotkań w dawnych czasach. Wspaniały powrót do tradycji roztoczańskich ognisk, który czyni ten region jeszcze atrakcyjniejszym. Brawo za pomysł i organizację dla Karoliny Kukiełka i wszystkich zaangażowanych! Cudnie było!Data dodania komentarza: 1.09.2025, 07:36Źródło komentarza: Śpiewanie na polanie w Górecku StarymAutor komentarza: NikolaTreść komentarza: 👍🏾Data dodania komentarza: 7.08.2025, 18:11Źródło komentarza: "Dzień Dobra Caritas 2025"Autor komentarza: ZamosciankaTreść komentarza: Pani Małgosia to nasz skarb narodowy!Data dodania komentarza: 25.07.2025, 16:48Źródło komentarza: Małgorzata FarionAutor komentarza: Teresa i MieczyslawTreść komentarza: Szcęść Boże w drodze. Uklondla MatuchnyData dodania komentarza: 1.07.2025, 11:02Źródło komentarza: Łukowscy pielgrzymi w drodze do Pani RoztoczaAutor komentarza: Józefa z HrubieszowaTreść komentarza: dużo.zdrowia wam pielgrzymi chrubieszowscy Niech Matuchna Krasnobrodzka otuli was swoim matczynym płaszczem niech łogosławi wam i waszym rodzinom w codzienmym jakze trudnym.zyciu niech błogosławi księdzu w posłudze kapłanskiej przez całe zycie dozo zdrowia i wytrwałoscj po.odlcie się i zamnie ja niestety niemoge wziąc udziału w pieszej pielgrzymce a szkoda poniewarz mieszkam.pozagranico polski juz 28 lat ale jako.dziecko co roku jezdziłam do krasnobrodu na odpust bardzo ładne miejsce ale jak wiadomo pracy niemaData dodania komentarza: 27.06.2025, 17:06Źródło komentarza: Piesza pielgrzymka z Hrubieszowa do Krasnobrodu 2024