Środa, 21.08.2019

Wyjątkowe dania regionalne w centrum Kazimierza Dolnego – Willa Pod Basztą

  • 10.06.2019, 13:00
  • Grupa Tipmedia
Wyjątkowe dania regionalne w centrum Kazimierza Dolnego – Willa Pod Basztą
Długie godziny zwiedzania niewyobrażalnie zaostrzają apetyt. W Kazimierzu Dolnym nie ma problemu z bazą gastronomiczną, ale obok gości, którym nie robi różnicy, czy zjedzą fast food czy wyszukany obiad są i tacy, którzy za punkt honoru stawiają sobie znalezienie restauracji serwującej potrawy regionalne. Tego rodzaju restauracje najczęściej lokują się poza miastem, w otoczeniu lasu albo w gospodarstwach agroturystycznych czy skansenach. Postanowiliśmy więc, że dysponując lokalem w bezpośredniej bliskości starówki, stworzymy właśnie tutaj restaurację, w której obok potraw ogólnopolskich oraz dań na szybko – pizza, hamburger – nasi goście znajdą także potrawy regionalne.

Tradycyjne smaki Lubelszczyzny

Rzec można, że Lubelszczyzna pierogami i pirogami stoi. I to nie tylko tymi tradycyjnymi, z ciasta przygotowywanego na bazie mąki pszennej ale także pirogami biłgorajskimi robionymi z ciasta drożdżowego albo na bazie ziemniaków i wypełnianymi najrozmaitszymi farszami. Pirogi w odróżnieniu od pierogów piecze się w blaszanej formie, przypominają więc… pasztet i kroi się je na plastry/kromki. Najpopularniejsze – gryczaki – wypełniane są masą z kaszy gryczanej, białego sera i ziemniaków. Pirogi można jeść na zimno i na gorąco.

Lubelską specjalnością są także cebularze - tradycyjne receptury nakazują, aby drobno poszatkowaną cebulę z makiem przygotować na 3-4 godziny przed wypiekiem, a przed włożeniem placków do pieca posolić, aby cebula puściła sok. Ciasto wyrabia się z pszennej mąki z dodatkiem masła i mleka. Cebularze formuje się ręcznie, zwykle mają 15-20 cm średnicy i 1,5 cm grubości.

Pirogi i pierogi, w tym naszą specjalność – piróg kazimierski – najlepiej zjeść w restauracji Hotelu Willa Pod Basztą. Z roku na rok przybywa nam gości, rozszerzamy więc nasze menu o potrawy regionalne, żeby wydatnie przyczyniać się do promocji regionu. Kuchnia Lubelszczyzny uchodzi za prostą, sytą i pożywną. Obok dań na bazie ziemniaków, kasz, białego sera, dań mącznych i jarskich, w tym właśnie rejonie Polski kultywuje się tradycje kuchni myśliwskiej (dziczyzna) oraz często i chętnie serwuje dania z ryb słodkowodnych. Lubelska specjalność to także treściwe domowe zupy.

Domowe jedzenie w sercu Kazimierza

Doskonale zdajemy sobie sprawę, że nie wszyscy goście skłonni są do kulinarnych eksperymentów i próbowania regionalnych smaków. Zwłaszcza dzieci ciężko namówić na skosztowanie czegokolwiek spoza dobrze im znanego menu. Dlatego rozbudowując nasze regionalne menu, nie zapominamy i o tych klientach, którzy preferują dania barowe (flaki, placki ziemniaczane) czy szybkie przekąski jak pizza i nuggetsy. Naszym celem jest stworzenie takiej karty dań, w której znajdzie się miejsce zarówno dla potraw regionalnych w najlepszym lokalnym wydaniu, jak i dla dań ogólnopolskich czy lubianych w całej Europie. Inicjatywa jest tym ciekawsza, że działamy w bezpośredniej bliskości centrum, nasi goście mają więc niepowtarzalną okazję skosztować smaków Lubelszczyzny mając przed oczami widok na Wisłę, a za plecami jeden z najpiękniejszych Rynków w kraju.

 

Naszych gości hotelowych oraz tych, którzy korzystają wyłącznie z restauracji zapraszamy do wybierania dań z menu. Ale jeśli planujecie u nas imprezę rodzinną albo firmową, możemy wspólnie ustalić, co pojawi się na stołach. Dostosujemy się do potrzeb naszych gości, na miejscu przygotujemy najlepsze regionalne dania obiadowe i udowodnimy, że Lubelszczyzna to zagłębie niezwykłych smaków i aromatów. Restauracja Pod Basztą należy do najchętniej odwiedzanych w Kazimierzu. Z przyjemnością obsługujemy pojedyncze osoby, rodziny z dziećmi, jak i grupy zorganizowane. Czyste, jasne wnętrza naszej restauracji wygodnie pomieszczą nawet 60-ciu gości równocześnie. Zapraszamy na pierogi, pirogi, zupy. Dania regionalne, barowe i skomponowane specjalnie z myślą o dzieciach.

Grupa Tipmedia
Podziel się: