Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Meble ze stali nierdzewnej to dobry wybór do profesjonalnych kuchni

Ergonomiczna, profesjonalna kuchnia to podstawa każdego sprawnie funkcjonującego lokalu gastronomicznego. Z tego powodu należy zadbać o odpowiedni dobór kuchennych mebli. Dowiedz się, czym kierować się wyposażając zaplecze restauracji.
  • 15.05.2020 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Meble ze stali nierdzewnej to dobry wybór do profesjonalnych kuchni



1. Meble gastronomiczne - dlaczego odpowiednie wyposażenie kuchni jest tak ważne?
2. Czym kierować się wybierając meble do profesjonalnej kuchni?
3. Nowoczesne wyposażenie gastronomii – meble ze stali nierdzewnej

Meble gastronomiczne – dlaczego odpowiednie wyposażenie kuchni jest tak ważne?


Kuchnia to serce każdego lokalu gastronomicznego, a jednocześnie miejsce, w którym praca przebiegać musi niezwykle sprawnie i efektywnie. O zaletach dobrze zaaranżowanych kuchni nie trzeba przekonywać żadnego kucharza oraz innych pracowników restauracji. Dlatego urządzając zaplecze baru lub bistra, należy pamiętać o ergonomii, która usprawni cały proces gotowania. Funkcjonalność to nie tylko odpowiednie ułożenie mebli, ale także ich kształt oraz materiał, z którego zostały wykonane. Meble ze stali nierdzewnej z zaokrąglanymi krawędziami oraz solidnymi spawami to odpowiedni wybór. Dzięki niemu kucharze mogą skupić się na gotowaniu, a aranżacja kuchni będzie wspierać ich działania.

Czym kierować się wybierając meble do profesjonalnej kuchni?


Wybór mebli do profesjonalnej kuchni nie jest prosty. Na szczęście pełne wyposażenie zaplecza lokalu gastronomicznego coraz częściej zakupić można w jednym miejscu. Urządzając kuchnie restauracji lub innego miejsca oferującego jedzenie zadbać należy przede wszystkim o bezpieczeństwo pracy. Z tego powodu ważna jest solidna konstrukcja mebli, dzięki której wyposażenie odznaczać będzie się stabilnością. Zaplecze firmy gastronomicznej musi spełniać również określone standardy. Niezbędne są zatem odpowiednie atesty, potwierdzające bezpieczeństwo elementów wystroju wnętrza w bliskim kontakcie z żywnością.
Szybkie tempo pracy powoduje, że meble na zapleczach restauracji są szczególnie narażone na uszkodzenia. Z tego powodu wyposażenie musi być szczególnie trwałe. Taki efekt uzyskać można, wybierając meble ze stali nierdzewnej.
Istotna jest również estetyka. Przebywanie w przyjemnym dla oka pomieszczeniu zwiększa komfort gotowania i uprzyjemnia pracę. Zaletą mebli ze stali nierdzewnej jest ich nowoczesny i spójny estetycznie wygląd, który sprawdzi się na zapleczu lokali gastronomicznych różnego typu, niezależnie od wystroju restauracji czy baru. Różnorodność modeli wykonanych ze stali nierdzewnej sprawia, że spełnią w pełni potrzeby każdej kuchni. Z tego trwałego materiału wykonywane są stoły ze zlewani, stoły przyścienne, szafki wiszące, okapy, meble socjalne, regały oraz wózki. Dzięki temu z łatwością stworzyć można miejsce p wszechstronnym zastosowaniu.

Nowoczesne wyposażenie gastronomii – meble ze stali nierdzewnej


Meble ze stali nierdzewnej oprócz trwałości, odznaczają się także odpornością na uszkodzenia mechaniczne, wilgoć, wysokie temperatury oraz korozje. Odpowiednia, gładka struktura sprawia również, że modele są łatwe do utrzymania czystości. Dodatkowo można stosować do ich mycia środki chemiczne, bez obaw o zniszczenie powierzchni. Modele ze stali nierdzewnej nie reagują również z żywnością i stanowią tym samym w pełni bezpieczny wybór do każdej kuchni.

Jednak zalety materiału to niejedyne atuty mebli. Najczęściej te modele wyposażone są w nowoczesne funkcje, w tym czujniki, które jeszcze bardziej usprawniają prace. Z tych powodów nie dziwi ich popularność w barach, restauracjach, bistrach, a także kuchniach hoteli, stołówek i firm cateringowych. 

 

--- Artykuł sponsorowany ---