Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Sezonowe burgery z grillowanymi dodatkami — przekonaj się, jak prosto je zrobisz!

Lato w pełni, a Tobie znudziły się tradycyjne kiełbaski i karkówka z grilla? Czas wrzucić na ruszt coś mniej pospolitego, lecz równie smacznego. Burgery z dodatkami staną się hitem każdego ogrodowego przyjęcia, a w razie niepogody przygotujesz je nawet w domu. Przeczytaj nasze przepisy i jeszcze w tym sezonie zostań mistrzem grillowania.
  • 31.07.2018 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Sezonowe burgery z grillowanymi dodatkami — przekonaj się, jak prosto je zrobisz!

Bary i restauracje, takie jak Bobby Burger odkryły, w czym tkwi sekret pysznych dań z grilla. Przyrządzając je nie wolno zapomnieć o dodatkach. Chrupiącej sałacie, świeżych warzywach i grillowanych dodatkach, które podkręcają smak i walory estetyczne dania. W sezonie letnim ich wybór jest ogromny, ale dania z rusztu swobodnie przyrządzisz nawet zimą. Wykorzystaj bogactwo każdej pory roku i poznaj przepisy na sezonowe burgery z dodatkami.

Burgery w wersji wiosennej

Są kolorowe i lekkie. Do ich przyrządzenia wykorzystaj warzywa, które pojawiają się tylko raz w roku i szybko znikają ze sklepowych półek. W poszukiwaniu odpowiednich składników wybierz się na lokalny targ i do rzeźnika — warzywa i mięso, które tam kupisz będą świeże i wartościowe.

Nasza propozycja wiosennego burgera to połączenie zielonych szparagów, szynki parmeńskiej, czerwonej cebuli, pomidorów i liścia sałaty. Szparagi i mięso uformowane w krążek grilluj na patelni lub ruszcie, a kolejno przełóż do bułki posmarowanej sosem holenderskim. Wyłóż pozostałe warzywa i rozkoszuj się delikatnym smakiem przepysznej bułki z dodatkami.

Letnia odsłona burgera

To bardzo szybki przepis dla osób, które nie chcą tracić czasu, stojąc cały wieczór przy grillu. Przekrój bułki na pół, spód posmaruj majonezem i wyłóż warstwami świeże warzywa. Na grillu upiecz burgery i boczek. Na koniec przyrządź na patelni jajko sadzone i dodaj je do swojej kompozycji. Takie danie jest nie tylko zaskakujące, ale także sycące.

Dyniowy burger jesienny

Rozgrzeje Cię w chłodniejsze dni, a jego smak to prawdziwa kwintesencja jesieni. Klasyczny sos majonezowy w tym przepisie zastąpiliśmy dyniowym, który powstał ze zblendowania kawałków podduszonej dyni, małej papryczki chili, soku grejpfrutowego, szalotki oraz soli i pieprzu. Dobór pozostałych składników jest dowolny, ale pamiętajmy, że burger lubi towarzystwo świeżych pomidorów i cebuli.

Zimowa strona burgera

Zimą w supermarketach nie brak warzyw, ale to, co mamy do wyboru zazwyczaj nie powala z nóg. Szefowie kuchni w restauracjach typu Bobby Burger wyszukują najlepsze składniki lub prezentują zupełnie nowe odsłony klasycznych burgerów. W wersji zimowej może to być np. bułka z grillowanym mięsem i przyrządzonymi w ten sam sposób dodatkami. Grillowane strąki papryki, pokrojona w talarki cukinia, ćwiartki pieczarek, kawałki bakłażana. Sekretem smacznych warzyw z rusztu jest przede wszystkim dobra marynata. Do jej przygotowania potrzebujesz:

  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 60 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, słodka papryka.

Warzywa starannie obtocz w marynacie i odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie grilluj na ogniu, kratce grillowej, specjalnej patelni lub żarze z dużymi oczkami. Smacznego!

--- Artykuł sponsorowany ---